Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Необичан врх крила неких птица

Необичан врх крила неких птица

ТОКОМ летења, млазни авиони на врховима својих крила стварају снажне вртлоге, који повећавају отпор. Због тога је потрошња горива већа. Ти вртлози су такође опасни и за авионе који се налазе у близини. Због тога авиони који полећу са исте писте морају бити на довољном растојању како би ти вртлози нестали.

Аеро-инжењери су пронашли начин да реше ове проблеме. Како? По узору на птице које једре, као што су мишари, орлови и роде, они су конструисали посебне терминезоне, то јест завршетке крила.

Размислите о следећем: Приликом лета, код ових птица се перје на врховима крила савија нагоре и заузима скоро потпуно усправан положај. То им омогућава да постигну максимални узгон с минималном дужином крила. Такође им олакшава лет. Инжењери су конструисали крила авиона сличног облика. Тестирања у ваздушним тунелима су показала да ако се врхови крила, то јест терминезони, прецизно закриве и ускладе с протоком ваздуха, они побољшавају радне карактеристике авиона чак и преко 10 посто. Зашто? Терминезони смањују отпор тако што стварају мање вртлоге. Такође стварају потисак који „смањује нормалан отпор који настаје приликом лета“, наводи Encyclopedia of Flight.

Овакви закривљени завршеци крила омогућују да авион прелази веће раздаљине, носи више терета и има краћа крила, чиме се штеди простор за паркинг, и уз то се троши мање горива. На пример, током 2010, авио-компаније су „широм света смањиле потрошњу горива за 7 600 милиона литара“. Тиме је у великој мери смањена емисија издувних гасова, наводи NASA у једном свом извештају.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је необичан врх крила код неких птица настао еволуцијом или је дело Створитеља?