Пређи на садржај

Пређи на садржај

БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Почео сам озбиљно да размишљам о свом животу“

„Почео сам озбиљно да размишљам о свом животу“
  • ГОДИНА РОЂЕЊА: 1941.

  • ЗЕМЉА РОЂЕЊА: АУСТРАЛИЈА

  • У ПРОШЛОСТИ: ПУШИО И ПИО

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА:

Одрастао сам у Варијалди, малом месту у Новом Јужном Велсу. Тамошње становништво се бави пољопривредом — узгојем оваца, говеда, житарица и других усева. То је чист градић у ком нема много криминала.

Као најстарије од десеторо деце, већ са 13 година сам почео да радим како бих помагао у издржавању породице. Пошто сам имао слабо образовање, проналазио сам послове на фармама. Са 15 година сам радио као сточар и припитомљавао сам коње.

Рад на фарми је имао и добре и лоше стране. Уживао сам у послу, као и у прелепом окружењу. Седео бих поред логорске ватре и посматрао месец и звездано небо, док се на вечерњем поветарцу ширио мирис растиња. Дивећи се свему томе, размишљао сам да је неко сигурно то створио. С друге стране, на фарми сам био изложен лошим утицајима. Људи око мене су пуно псовали и лако сам могао доћи до цигарета. Убрзо су псовање и пушење били саставни део мог живота.

Када сам напунио 18, отишао сам у Сиднеј. Желео сам да приступим војсци али био сам одбијен због недовољног образовања. Запослио сам се и остао у Сиднеју годину дана. Тада сам први пут дошао у контакт с Јеховиним сведоцима. Позвали су ме на њихов састанак и одмах сам у њиховим учењима препознао звук истине.

Међутим, убрзо након тога сам одлучио да се вратим аустралијској дивљини. Доселио сам се у Гундивинди у Квинсленду. Пронашао сам посао, оженио се и, нажалост, почео да пијем.

Након рођења наша два сина, почео сам озбиљно да размишљам о свом животу. Сетио сам се онога што сам чуо на састанку Јеховиних сведока у Сиднеју и одлучио да нешто предузмем.

Пронашао сам једну стару Стражарску кулу на којој се налазила адреса подружнице Јеховиних сведока у Аустралији. Након што сам им послао писмо тражећи помоћ, посетио ме је један љубазан Сведок. Недуго затим, почео сам да проучавам Библију са њим.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ:

Проучавајући Библију схватио сам да морам из корена да променим живот. Посебно су ме погодиле речи из 2. Коринћанима 7:1. Тамо се налази подстицај: „Очистимо се од сваке прљавштине тела.“

Одлучио сам да престанем да пушим и да се опијам. Није ми било лако јер су ти пороци дуго били саставни део мог живота. Али био сам решен да својим животом угодим Богу. Највише ми је помогло то што сам се трудио да применим начело из Римљанима 12:2: „Не дајте да вас и даље обликује овај свет, него се преобразите обнављањем свог ума.“ Увидео сам шта морам да радим да бих одбацио своје штетне навике. Морао сам да променим начин размишљања и да на те навике гледам онако како Бог гледа. Уз његову помоћ, успео сам да оставим цигарете и пиће.

’Увидео сам да морам да променим начин размишљања да бих одбацио своје штетне навике‘

Међутим, најтеже ми је било да престанем да псујем. Знао сам који савет се налази у Ефешанима 4:29: „Никаква ружна реч да не излази из ваших уста.“ Па ипак, нисам могао одмах да очистим свој говор. У томе ми је помогло дубоко размишљање о речима из Исаије 40:26. Тамо се о звезданом небу каже: „Подигните очи и гледајте! Ко је све то створио? Онај који војску њихову изводи на број, и све их по имену зове. Због његове огромне моћи и велике силе не изостаје ниједно.“ Ако је Бог имао моћ да створи огроман свемир коме сам се толико дивио, он свакако може и мени дати снагу да се променим како бих му угодио. Уз небројене молитве и свесрдан труд, постепено сам успео да променим начин изражавања.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО:

Због свог занимања, нисам имао пуно прилика да разговарам с другима јер на фармама на којима сам радио нисам сретао пуно људи. Па ипак, захваљујући поуци на састанцима Јеховиних сведока, побољшао сам се у комуникацији и научио да изражавам своје мишљење. То ми је помогло да другима преносим добру вест о Божјем Краљевству (Матеј 6:9, 10; 24:14).

Већ неколико година служим као старешина у својој скупштини. Трудим се да дајем све од себе док помажем својим суверницима, и то сматрам чашћу. Међутим, највећу радост ми причињава то што служим Богу заједно са својом драгом женом и дивном децом.

Захвалан сам Јехови што ме је поучио иако имам скромно образовање (Исаија 54:13). Потпуно се слажем са оним што стоји у Пословицама 10:22: „Благослов од Јехове обогаћује.“ Моја породица и ја се унапред радујемо што ћемо у будућности још више учити о Јехови и служити му заувек.