Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ: ТРЕБА ЛИ СТРАХОВАТИ ОД КРАЈА СВЕТА?

Крај света — фобије, фасцинираност, фрустрације

Крај света — фобије, фасцинираност, фрустрације

Да ли се сећате 21. децембра 2012, датума из мајанског календара за који су многи говорили да ће потпуно променити свет? У зависности од онога што сте очекивали, можда сте сада растерећени, разочарани или пак равнодушни. Да ли је то било само још једно нетачно предвиђање о крају света?

Шта би се могло рећи о ’крају света‘ који се помиње у Библији? (Матеј 24:3, Савремени српски превод). Неки се прибојавају да ће планета изгорети. Други су фасцинирани причама о смаку света, а многима је већ досадило да слушају о томе да је крај близу. Да ли је могуће да су све те приче о крају света само нагађања?

Можда ће вас изненадити оно што Библија заиста каже о овој теми. Она говори о разлозима због којих можемо с надом чекати крај, али такође говори о фрустрацији која настаје када се чини да крај никако не долази. Погледајте библијске одговоре на нека уобичајена питања о крају света.

 Да ли ће планета изгорети?

БИБЛИЈСКИ ОДГОВОР: „Утврдио си [Боже] земљу на темељима њеним, никад се она пољуљати неће, у сву вечност“ (ПСАЛАМ 104:5).

Планета неће бити уништена, ни ватром нити на неки други начин. Напротив, Библија каже да је наша планета вечни дом за људе. У Псалму 37:29 стоји: „Праведници ће поседовати земљу, и заувек ће на њој живети“ (Псалам 115:16; Исаија 45:18).

Након што је Бог створио земљу, рекао је да је све „веома добро“ и до данас није променио мишљење (Постанак 1:31). Бог нема намеру да уништи нашу планету. Баш супротно, он обећава да ће ’уништити оне који земљу уништавају‘ и спречити да настане непоправљива штета (Откривење 11:18).

Можда су вам познате речи из 2. Петрове 3:7. Тамо стоји: „Садашња небеса и земља сачувани су за ватру.“ Да ли то доказује да ће земљу прогутати ватра? У Библији изрази „небеса“, „земља“ и „ватра“ понекад имају симболично значење. На пример, у Постанку 11:1 пише: „Цела земља је имала само један језик.“ Овде „земља“ представља људско друштво.

Контекст 2. Петрове 3:7 показује да није реч о дословним небесима, земљи и ватри. У 5. и 6. стиху се спомиње Потоп у Нојево време. Тадашњи свет је био уништен. Па ипак, планета није нестала. У Потопу је заправо уништено зло људско друштво, то јест „земља“. Такође су уништена „небеса“, то јест људи који су владали у том друштву (Постанак 6:11). Исто тако, када се у 2. Петровој 3:7 говори о уништењу ватром заправо се говори о вечном уништењу злих људи и покварених власти.

Како ће изгледати крај света?

БИБЛИЈСКИ ОДГОВОР: „Свет пролази и његова жеља, али онај ко врши Божју вољу остаје заувек“ (1. ЈОВАНОВА 2:17).

„Свет“ који пролази не односи се на планету већ на људе чији живот није у складу с Божјом вољом. Као што хирург мора одстранити злоћудни тумор да би спасао живот пацијента, тако ће и Бог одстранити зле  како би добри људи могли мирно живети на земљи (Псалам 37:9). У том смислу, „крај света“ је нешто добро.

Такво позитивно гледиште о „крају света“ може се назрети у библијским преводима у којима се користе изрази као што су ’свршетак овог поретка‘ или ’свршетак века‘ (Матеј 24:3, Александар Бирвиш). Пошто ће и човечанство и планета опстати, зар не би било логично да након тога наступи ново доба, нови поредак? Према Библији, управо ће тако и бити будући да се у њој говори о „времену које ће доћи“ (Лука 18:30).

Исус је о том периоду говорио као о „обновљењу свих ствари“. Тада ће људи живети онако како је Бог првобитно намеравао (Матеј 19:28, Бакотић). Како ће тада свет изгледати?

Ако ’вршимо Божју вољу‘, то јест оно што он тражи од нас, не треба да се бојимо краја света. Напротив, можемо га ишчекивати с надом.

Да ли је крај света заиста близу?

БИБЛИЈСКИ ОДГОВОР: „Кад видите да се све то збива, знајте да је близу Божје краљевство“ (ЛУКА 21:31).

У својој књизи The Last Days Are Here Again, професор Ричард Кајл је написао да „изненадне промене и друштвени хаос стварају погодну климу за предвиђања о крају света“. То се догађа нарочито када је тешко објаснити због чега је дошло до промена и хаоса.

Међутим, библијски пророци који су говорили о крају нису настојали да објасне збуњујуће догађаје свог времена. Они су под Божјим надахнућем описивали будућа дешавања на основу којих ће бити очигледно да се ближи крај. Погледајте нека од тих пророчанстава и сами просудите да ли се она испуњавају у наше време.

Као што је Исус рекао, кад ’видимо све то‘, знаћемо да је близу крај света (Матеј 24:33). Јеховини сведоци сматрају да су то уверљиви докази и зато говоре о својој вери са људима по целом свету.

Да ли због погрешних претпоставки треба да сумњамо у то да ће крај доћи?

БИБЛИЈСКИ ОДГОВОР: „Кад буду говорили: ’Мир и сигурност!‘, тада ће их изненада задесити уништење као порођајни болови трудну жену, и неће умаћи“ (1. СОЛУЊАНИМА 5:3).

Библија упоређује уништење света са порођајем — болови су неизбежни и настају изненада. Време пре краја света се може упоредити са трудноћом јер и будућа мајка запажа све очигледније знакове да се порођај ближи. Њен лекар може проценити датум порођаја. Међутим, чак и ако чекање дуже траје, мајка је сигурна да ће се беба ускоро родити. Слично томе, ниједна погрешна претпоставка о доласку краја не мења непогрешиве доказе да живимо у „последњим данима“ (2. Тимотеју 3:1).

’Ако је знак о близини краја тако очигледан‘, можда се питате, ’зашто га већина људи не препознаје?‘ Библија каже да ће многи у време краја умањивати значај доказа. Они неће признати да су се током последњих дана десиле огромне промене већ ће се ругати: „Откада су наши праочеви помрли, све стоји као што је било од почетка стварања“ (2. Петрова  3:3, 4). Другим речима, знак да живимо у последњим данима јесте видљив, али га многи игноришу (Матеј 24:38, 39).

У овом чланку је осмотрено само неколико библијских доказа о крају који се приближава. * Да ли бисте желели да сазнате још неке? Јеховини сведоци би вам радо помогли у томе путем проучавања Библије. Библију можете проучавати код своје куће, на неком другом месту које вам одговара или чак путем телефона. Једино што треба да уложите јесте време, а оно што ћете добити од непроцењиве је вредности.

^ одл. 39 Више информација може се наћи у књизи Шта Библија заиста научава?, у 9. поглављу под насловом „Да ли живимо у ’последњим данима‘?“; издали Јеховини сведоци.