Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Кад нас посао убија

Кад нас посао убија

АНИЛ је био више него преморен. Прешао је на нови посао јер је имао више изгледа за напредак и већу плату. Али сада је радио до касно у ноћ, па чак и викендима, и то понекад 80 сати недељно. „Радно окружење је било у хаосу“, каже он, „и сва одговорност пала је на моја леђа. Мислио сам у себи: ’Шта ми је ово требало? Уколико нешто не променим, готов сам.‘“ Анил је почео да осећа последице синдрома изгарања на послу.

Синдром изгарања на послу („burnout“) више је од умора и не односи се само на свакодневни стрес на послу. Пропраћен је хроничном исцрпљеношћу, фрустрираношћу и осећањем беспомоћности. Они који пате од овог синдрома постају безвољни, губе мотивацију и постижу слабије резултате на послу. Бројне студије указују на то да се то често одражава на њихово психичко и физичко здравље.

Шта доводи до овог синдрома? Један од окидача је превише обавеза на послу. Због економске ситуације, неки послодавци траже од запослених да раде више, понекад и за мање новца. Због технологије се губи граница између посла и приватног живота, будући да сте увек на располагању и лако вас је наћи. Ту је и несигурност посла, недостатак контроле над послом и неправедно поступање. Не треба занемарити ни лошу организацију посла и сукобе с колегама.

Неко може сагорети на послу и због свог става. Јурећи за каријером и већим приходима, неки настоје да угурају што више посла у свој живот. Они су обично превише посвећени послу и налазе се на путу да сагоре.

Уколико патите од синдрома изгарања, како се можете опоравити? Истина, ако мислите да сте жртва својих околности, можда вам се чини да промена није могућа. Па ипак, зашто не бисте погледали следећа четири корака која вам могу помоћи у опоравку? Можда имате више избора него што мислите.

 1. УТВРДИТЕ ШТА ВАМ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ

Шта вам је најважније? Многи би рекли породица и здравље. Међутим, то ће бити на удару уколико сагорите на послу.

Када одредите шта вам је у животу најважније, бићете спремни да донесете тешке одлуке и да поднесете неке жртве. На пример, можда видите да вас посао убија, али размишљате: ’Не могу да нађем други посао, нити да радим мање, потребан ми је новац!‘ Тачно је да је он свима потребан, али колико и по коју цену, а да не угрозите оно што вам је најважније?

Пазите да на вас не утиче оно што је другима најважније. Ваши приоритети се вероватно разликују од приоритета вашег шефа. Некима је посао најважнији у животу, а то не значи да треба и вама да буде.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „ЧАК И КАД НЕКО ИМА ОБИЉЕ, ЊЕГОВ ЖИВОТ НЕ ПРОИЗЛАЗИ ИЗ ОНОГА ШТО ИМА.“ (ЛУКА 12:15)

2. ПОЈЕДНОСТАВИТЕ ЖИВОТ

Да бисте смањили стрес и имали више времена за оно што вам је заиста важно, можда ћете морати радити краће или смањити обим посла, па чак и потражити нови посао. Шта год одлучите, мораћете се навићи на мања примања и нижи животни стандард. Али то није немогуће и можда неће бити толико тешко колико мислите.

У потрошачком друштву се велики акценат ставља на новац и имовину и то се често повезује са срећом. Међутим, у стварности није тако. Једноставнији начин живота може донети више слободе и задовољства. Да бисте се припремили за такву промену, смањите трошкове и штедите новац. Гледајте да се што мање задужујете. Разговарајте с члановима породице о својим плановима и затражите њихову помоћ.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „КАД ИМАМО ХРАНУ, ОДЕЋУ И ЗАКЛОН, БУДИМО ЗАДОВОЉНИ ТИМЕ.“ (1. ТИМОТЕЈУ 6:8)

 3. ПОСТАВИТЕ ЈАСНЕ ГРАНИЦЕ

Уколико вам је обим посла нереално велик или вам се чини да имате неки други нерешив проблем, разговарајте са својим шефом. Кад год је то могуће, понудите решења која ће бити добра и за вас и за њега. Покажите му да може да рачуна на вас — објасните му шта може да очекује од вас, а шта не.

Будите далековиди и реални. Уколико желите мање да радите, ваш послодавац ће вам највероватније смањити плату. Рачунајте на могући губитак посла и будите спремни да нешто предузмете. Имајте на уму да је лакше наћи нови посао док сте још у радном односу.

Чак и ако вам је послодавац изашао у сусрет, могуће је да ћете се опет наћи под притиском да прихватите више посла. Шта ће вам помоћи да останете чврсто при својој одлуци? Не пристајте на уступке. На тај начин можете помоћи свом претпостављеном да се и он држи договора.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „КАД КАЖЕТЕ: ’ДА‘, НЕКА ТО ЗНАЧИ ’ДА‘, А КАД КАЖЕТЕ: ’НЕ‘, НЕКА ТО ЗНАЧИ ’НЕ‘.“ (МАТЕЈ 5:37)

 4. ПРЕДАХНИТЕ ОД ПОСЛА

Чак и ако на послу немате неких већих проблема, ипак нисте ослобођени стреса, компликованих људи и непријатних ситуација. Зато се довољно одмарајте и имајте времена за неку врсту рекреације. Она не мора бити скупа да би за вас и вашу породицу била окрепљујућа.

Немојте своја интересовања и пријатељства везивати само за посао и немојте себе гледати кроз врсту и количину посла. Зашто? У књизи Your Money or Your Life се каже: „То ко сте је далеко важније од тога којим се послом бавите.“ Уколико своје самопоштовање првенствено везујете за оно што постижете на пословном пољу, тешко да ћете успети да стављате мањи акценат на посао.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „БОЉА ЈЕ ЈЕДНА ШАКА ПОЧИНКА НЕГО ДВЕ ШАКЕ ТРУДА И ТРЧАЊА ЗА ВЕТРОМ.“ (ПРОПОВЕДНИК 4:6)

Да ли је заиста могуће да направите потребне измене како бисте се опоравили? Да, могуће је. То је успео и Анил, човек поменут на почетку овог чланка. Он каже: „Позвао сам свог бившег послодавца и питао га да ли би ме поново примио и он је пристао. Било ми је јако непријатно да се сретнем са својим некадашњим колегама којима сам пре одласка говорио о својој сјајној пословној прилици. Такође ми је плата знатно нижа. Али сад поново имам душевни мир и више времена за породицу и друге ствари које су ми важне.“