Пређи на садржај

Пређи на садржај

Дијабетес — превентивне мере

Дијабетес — превентивне мере

БРОЈ оболелих од дијабетеса мелитуса се толико брзо повећава да ова болест постаје епидемија светских размера. Најпознатије су две врсте овог поремећаја. Један је дијабетес типа 1, који настаје у детињству и засад не постоји никаква превенција. Други је дијабетес типа 2, о ком ће бити речи у овом чланку. Око 90 посто свих дијабетичара има овај облик болести.

Раније се овај тип дијабетеса везивао искључиво за одрасле, а однедавно погађа и децу. Стручњаци тврде да се ризик од добијања дијабетеса типа 2 може смањити. Зато је добро да се боље упознамо са овом подмуклом болешћу. *

Шта је дијабетес?

Дијабетес, то јест шећерна болест, јесте стање код ког особа има превисок ниво шећера у крви. Болест напада нормалан процес претварања шећера из крвотока у енергију потребну ћелијама. Због тога настаје оштећење виталних органа и крвних судова, што понекад води до ампутације прстију на стопалу или целог стопала, до слепила и бубрежних обољења. Велики проценат дијабетичара умире због срчаног удара или шлога.

Гојазност је један од главних фактора који воде до настанка дијабетеса типа 2. Стручњаци сматрају да гомилање масти у подручју абдомена повећава ризик од добијања дијабетеса. Конкретно, наслаге масти у панкреасу и јетри изгледа воде до нарушавања промета шећера у крви. Шта можете учинити да бисте смањили ризик од добијања ове мучне болести?

 Три превентивне мере

1. Ако се налазите у веома ризичној групи, урадите анализу шећера у крви. Дијабетесу типа 2 обично претходи стање познато као предијабетес, у ком је ниво шећера мало повишен. И дијабетес и предијабетес су поремећаји, али постоји једна разлика: дијабетес се може држати под контролом, али се не може излечити. С друге стране, код предијабетеса је могуће вратити ниво шећера на нормалне вредности. Проблем је што код њега нема типичних симптома и зато се често не успостави дијагноза. Према проценама, широм света око 316 милиона људи има предијабетес, али многи нису свесни тога. На пример, у Сједињеним Државама око 90 посто оних који имају предијабетес то и не знају.

Међутим, предијабетес није безазлен. Поред тога што води до настанка дијабетеса типа 2, однедавно се повезује и с повећаним ризиком од деменције. Уколико имате неког у породици ко болује од дијабетеса, ако имате вишак килограма и водите седелачки начин живота, можда већ имате предијабетес. Лабораторијски налази крви ће показати да ли је то случај.

2. Храните се здраво. Настојте да једете чешће, али мање порције хране. Уместо слатких воћних сокова и газираних напитака, пијте воду, чај или кафу. Умерено једите интегралне намирнице и избегавајте прерађену храну. Једите крто месо, рибу, коштуњаво воће и махунарке.

3. Будите физички активни. Вежбањем ћете смањити ниво шећера у крви и регулисаћете телесну тежину. Смањите гледање телевизије и уведите време за вежбање, саветује један стручњак.

Не можемо променити своје гене, али можемо променити начин живота. Улагати у своје здравље вредно је сваког труда.

^ одл. 3 Пробудите се! не заговара неки конкретан начин исхране или режим вежбања. Свако треба пажљиво да процени могућности које су му на располагању и да се консултује с лекарем пре него што донесе личну одлуку.