Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли треба веровати у Тројство?

Да ли треба веровати у Тројство?

Преко две милијарде људи тврди да су хришћани. Већина припада црквама које научавају Тројство (Свету Тројицу) — догму о томе да Отац, Син и свети дух сачињавају једног Бога. Како је Тројство постало званична црквена догма? Што је још важније, да ли је то библијско учење?

БИБЛИЈА је завршена у првом веку. Учења која су водила до дефинисања Тројства почела су се званично кристалисати тек на Сабору у Никеји у Малој Азији, данас Изник у Турској. Било је то 325. године, више од два века након завршетка Библије. На том сабору је изнет символ вере и први пут званично дата дефиниција „хришћанског вероучења“, укључујући и дефиницију Бога и Христа. Међутим, зашто је било потребно дефинисати Бога и Христа вековима након завршетка писања Библије? Да ли је она нејасна у тим важним питањима?

ДА ЛИ ЈЕ ИСУС БОГ?

Када је Константин постао владар Римског царства, они који су се изјашњавали као хришћани нису били једногласни у погледу односа између Бога и Христа. Да ли је Исус Бог? Или га је Бог створио? Да би то решио, Константин је позвао верске вође у Никеју, не зато што је желео да се дође до верске истине, него зато што није желео да религија разједини његово царство.

„Ми имамо само једнога Бога оца.“ (1. Коринћанима 8:6, Даничић–Караџић)

Константин је тражио од уважених свештених лица, којих је било више стотина, да донесу једногласну одлуку, али је то било немогуће. Након тога, предложио је да Сабор усвоји збуњујуће гледиште да је Исус „једносуштан“ (омоусиос) са Оцем. Овај небиблијски, филозофски појам древне Грчке био је темељ за догму о Тројству, коју ће цркве касније усвојити. До краја четвртог века, учење о Тројству је обухватало и свети дух и тако је настао „догмат о тројичности Лица у Богу“.

ДА ЛИ ПОСТОЈИ ВЕЗА С НАМА ДАНАС?

Исус је рекао да ће „прави обожаваоци обожавати Оца [...] истином“ (Јован 4:23). Та истина је забележена у Библији (Јован 17:17). Да ли Библија научава да су Отац, Син и свети дух три особе у једном Богу?

Једно је сигурно — нигде се у Светом писму не може наћи реч Тројство, то јест Тројица. Као друго, Исус никада није тврдио да је једнак  Богу. Уместо тога, он је обожавао Бога (Лука 22:41-44). Још један доказ је Исусов однос према његовим следбеницима. Чак и након што је ускрснуо на небо, Исус их је звао својом браћом (Матеј 28:10). Да ли су они били браћа Свемоћног Бога? Наравно да нису! Али због вере у Христа — Божјег Прворођеног Сина — они су постали синови његовог Оца (Галатима 3:26). Запазите разлику између оног што је изнесено у Никејском символу вере и оног што стоји у наведеним библијским стиховима.

Шта стоји у Никејском символу вере:

„Верујем у [...] јединога Господа Исуса Христа [...] Јединородног, тј. из суштине Оца, Бога од Бога, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, јединосушног са Оцем.“

Шта Библија каже:

  • „Отац мој већи [је] од мене“ (Јован 14:28). *

  • „Враћам се к оцу својему и оцу вашему, и Богу својему и Богу вашему“ (Јован 20:17).

  • „Ми имамо само једнога Бога оца“ (1. Коринћанима 8:6).

  • „Благословен Бог и отац Господа нашега Исуса Христа“ (1. Петрова 1:3).

  • „Тако говори Амин [Исус], свједок вјерни и истинити, почетак створења Божијега“ (Откривење 3:14). *

^ одл. 13 Курзив наш. Овај и даље наведени стихови узети су из превода Даничић–Караџић.

^ одл. 17 Књига под називом Шта Библија заиста научава?, која помаже у разумевању Библије, садржи и ове две теме: „Шта је истина о Богу?“ и „Ко је Исус Христ?“ Можете је добити од Јеховиних сведока или читати онлајн на сајту www.pr418.com.