Пређи на садржај

Пређи на садржај

Поглед у свет

Поглед у свет

Швајцарска

Према једној студији у Швајцарској, постоји 14 посто већа вероватноћа да ће особа старија од 60 година умрети на свој рођендан него на неки други дан. Смртоносан срчани напад је код људи генерално гледано за 18 посто чешћа појава на дан рођења него неког другог дана. За мождани удар код жена тај проценат је већи за 21 посто. Вероватноћа да ће мушкарци починити самоубиство на тај дан већа је за 35 посто. Научници сматрају да су стрес и алкохол чиниоци који доприносе оваквом повећаном броју самоубистава и других несрећних случајева. С друге стране, неки стручњаци оспоравају резултате ове студије јер сматрају да је у већини случајева смрт на дан рођења последица административне грешке.

Израел

Ако за биографију прикаче своју слику, мушкарци који лепо изгледају ће пре добити позив на разговор за посао него лепе жене које ураде то исто. Зашто? Неки израелски стручњаци верују да је то због тога што се одељења за особље, која одлучују о томе ко ће бити позван на разговор, састоје углавном од жена. Помало непријатно објашњење је да „љубомора наводи жене да дискриминишу кандидаткиње које лепо изгледају“, стоји у часопису The Economist.

Сједињене државе

Троје пацифиста, 82-годишња часна сестра и њена два познаника од 63 године и 57 година, упали су у једно подручје у Оук Риџу, у Тенесију, где је ускладиштено 100 тона нуклеарног материјала, и на једном од објеката исписали антиратне слогане. Амерички министар енергетике Стивен Чу је овај пропуст у обезбеђењу „објеката који се сматрају једним од најстроже чуваних на свету“ назвао „веома забрињавајућим“.

Аустралија

Највиши суд у овој земљи донео је одлуку према којој се од дуванских компанија захтева да са паклица цигарета уклоне боје и логотипе по којима су препознатљиви. Сада паклице свих произвођача морају бити сивкасте и тамнобраон боје и на себи морају имати слике на којима су приказане последице пушења.