Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Божје Краљевство

Божје Краљевство

Да ли је Божје Краљевство у људском срцу?

„Ниси далеко од Божјег краљевства.“ (Марко 12:34)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Многи су мишљења да се Божје Краљевство налази у срцу и животу појединца, као што научава једна од водећих хришћанских цркава.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

То Краљевство је стварна владавина, а не метафора којом се указује на то да се неко у свом срцу преобратио Богу. Божје Краљевство ће владати целом земљом (Псалам 72:8; Данило 7:14).

Како онда треба разумети Исусове речи „краљевство је Божје у вама самима“? (Лука 17:21, Бакотић, курзив наш). Исус сигурно није мислио да је Краљевство било у срцима његових слушалаца. Зашто то кажемо? Зато што се том приликом обраћао фарисејима. Он је за њих рекао да неће бити део тог Краљевства због тога што су Богу служили на лицемеран начин (Матеј 23:13). Па ипак, Исус је с правом употребио израз „у вама“ или, према преводу Нови свет, „међу вама“. Зашто? Зато што је он, будући Краљ тог Краљевства, стајао међу њима (Лука 17:21).

 Шта је Божје Краљевство?

„Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи.“ (Матеј 6:10)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Божје Краљевство је стварна владавина, у којој је владар Исус Христ (Матеј 28:18; 1. Тимотеју 6:14, 15). Сврха тог Краљевства је да спроведе Божју вољу, како на небу тако и на земљи (Матеј 6:10). То значи да ће Бог путем њега решити све људске проблеме. Оно ће остварити нешто што ниједној људској владавини никада није пошло за руком.

У Божјем Краљевству, људи ће живети у миру, сигурности и благостању на земљи претвореној у Рај (Псалам 46:9; Исаија 35:1; Михеј 4:4). Нико неће оболевати и умирати. Болести ће нестати (Исаија 33:24; Откривење 21:4). Осим тога, људи ће се постепено подмладити, што Библија и прориче: „Нека тело његово постане свеже као у младости, нека се врати у дане младалачке снаге своје“ (Јов 33:25).

ШТА СЕ ОД НАС ОЧЕКУЈЕ.

Ако радимо оно што Бог тражи од нас можемо постати поданици Божјег Краљевства, без обзира на порекло и средину из које долазимо. Библија каже: „Бог није пристран, него из сваког народа прихвата оног ко га се боји и чини што је праведно“ (Дела апостолска 10:34, 35).

Да ли ће Божје Краљевство бити успостављено људским напорима?

„Бог ће небески подићи краљевство које никада неће пропасти.“ (Данило 2:44)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки сматрају да ће људи успоставити Божје Краљевство на земљи, било преобраћењем других на своју веру било залагањем за светски мир и јединство.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

То Краљевство успоставља Бог, а не човек (Данило 2:44). Сам Бог каже: „Ја сам поставио краља свога“ (Псалам 2:6). Пошто је то небеска владавина, људи га не могу ни успоставити нити ометати његово деловање (Матеј 4:17).

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Људима је својствена тежња за остварењем мира и јединства. Можда се и ви залажете за то, али се онда разочарате када се не остваре циљеви које сте зацртали. Али сазнање да моћни Бог стоји иза свог Краљевства помоћи ће вам да своју снагу усмерите у најбољем могућем правцу, тако што ћете постати поданик тог Краљевства.