Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Сиромашни

Сиромашни

Да ли Бог брине за сиромашне?

„Нека у вашем животу не буде љубави према новцу [...] Јер он [Бог] је рекао: ’Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити.‘“ (Јеврејима 13:5)

КАКО БОГ ПОКАЗУЈЕ ДА БРИНЕ.

Када један Божји слуга доспе у тешку финансијску ситуацију, Бог се брине о њему на разне начине. Један од њих је тај што му суверници радо помажу. * У Јаковљевој 1:27 стоји: „Побожност која је чиста и неупрљана пред нашим Богом и Оцем јесте ово: бринути се за сирочад и удовице у њиховој невољи.“

Први хришћани су прискакали у помоћ једни другима. Примера ради, када је било проречено да ће велика глад погодити Јудеју, хришћани у сиријском граду Антиохији одлучили су да „пошаљу помоћ браћи која живе у Јудеји“ (Дела апостолска 11:28-30). Тако су њихови суверници добили преко потребне основне намирнице. Овим добровољним давањем хришћанска љубав се видела на делу (1. Јованова 3:18).

 Шта сиромашни могу урадити?

Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро.“ (Исаија 48:17, 18)

БОГ НАС УЧИ КАКО ДА ПОБОЉШАМО СВОЈУ СИТУАЦИЈУ.

Као што су милиони људи открили, мудрост из Библије је практична и непревазиђена. У Пословицама 2:6, 7 се каже: „Јехова даје мудрост, из његових уста долази знање и разборитост. Честитима помаже да поступају мудро.“ У пракси се показало да је људима боље када црпе ту мудрост.

На пример, они се не препуштају штетним и скупим навикама као што су злоупотреба дроге или алкохола (2. Коринћанима 7:1). Они су искрени, савесни и одговорни, те тако имају веће шансе да се запосле и да буду цењенији као радници. У Ефешанима 4:28 стоји: „Ко је крао, више да не краде, него нека вредно ради, чинећи добро својим рукама, да има шта дати ономе ко је у оскудици.“

Да ли има доказа да библијска мудрост помаже сиромашнима?

„Мудрост оправдавају њена дела.“ (Матеј 11:19)

ДЕЛА КОЈА ГОВОРЕ ЗА СЕБЕ.

Вилсон из Гане је био запослен на одређено време и уговор му је био при крају. Последњег дана, када је прао директоров аутомобил, Вилсон је у гепеку нашао новац. Његов шеф му је рекао да га задржи, али Вилсон, који је Јеховин сведок, није желео да краде. Вратио је новац власнику. Вилсон је уместо да добије отказ примљен за стално, а уз то је касније добио унапређење.

Жералдин из Француске је добила отказ зато што њена шефица није волела Јеховине сведоке. Међутим, шефицина мајка је својој ћерки рекла да је много погрешила. „Ако желиш радника који је поуздан и озбиљно схвата свој посао, нећеш наћи бољег радника од Јеховиног сведока“, рекла јој је она. Ћерка се информисала о Сведоцима и поново примила Жералдин.

Када је Сара, самохрана мајка из Јужноафричке Републике, била у оскудици, осетила је хришћанску љубав на делу. Браћа и сестре из њене скупштине обезбедили су храну и превоз за њу и њену породицу. Касније су њена деца рекла: „У скупштини имамо много родитеља.“

Има још много сличних примера који би се могли испричати. Они нас подсећају на Пословице 1:33 где стоји: „А ко мене [Јехову] слуша, спокојан ће бити и мирно ће живети.“ То је заиста истина.

^ одл. 5 У неким земљама власти пружају социјалну помоћ сиромашнима. Уколико та могућност не постоји, одговорност да помогну имају првенствено породица и рођаци (1. Тимотеју 5:3, 4, 16).