Пређи на садржај

Пређи на садржај

Млади питају

Шта могу очекивати од брака? — 2. део

Шта могу очекивати од брака? — 2. део

У ПРОШЛОМ ИЗДАЊУ, осмотрили смо лепе ствари које се могу очекивати у браку као и неке изазове.

У ОВОМ ИЗДАЊУ, видећемо зашто треба бити спреман за неочекивано.

Испред ставки које одабереш стави знак ✔ а затим их нумериши по важности.

Очекујем да мој брачни друг...

  • добро изгледа

  • да се лепо осећам поред њега

  • да има исте циљеве као и ја

  • да ужива у ономе у чему и ја

Ако тражиш сродну душу, нема ништа лоше уколико желиш нешто од наведеног. Можда ћеш чак пронаћи некога ко испуњава сва та очекивања. Међутим, чињеница је да се људи мењају, а такође и околности.

Резиме: Да би ти брак успео мораш бити спреман за неочекивано.

Плус. Неке неочекиване ствари у браку могу бити пријатно изненађење.

„Откада смо у браку, приметио сам Маријин * смисао за хумор који нисам у потпуности запажао док смо се забављали. Пошто не узимамо себе превише за озбиљно, онда нам ни проблеми не изгледају тако страшно“ (Марк).

Минус. У браку може доћи и до неких неочекиваних ситуација које нису пријатне. Погледајмо један пример.

Претпоставимо да сте ти и твој брачни друг желели да служите тамо где је већа потреба за објавитељима Краљевства. Али шта ако се, кад се венчате, твој супружник озбиљно разболи тако да ваш циљ падне у воду? Тако нешто је, реално гледано, могуће, јер у Библији стоји да „непредвиђени догађаји сналазе свакога“ (Проповедник 9:11). Нема сумње да би ти било тешко што твој брачни друг пати, а и што ниси остварио свој циљ. Међутим, ако се тако нешто неочекивано деси, једноставно би морао да прихватиш ситуацију онаквом каква јесте и да се прилагодиш. На крају крајева, брак си склопио са особом — а не са циљем.

Резиме: Као што то и Библија потврђује, они који упливају у брачне воде у извесној мери имаће невољу (1. Коринћанима 7:28). Понекад је та невоља нешто што ниси очекивао.

Како можеш бити спреман за неочекивано? Ако ступиш у брак, биће ти потребне две ствари.

1. РЕАЛАН ПОГЛЕД НА ЖИВОТ

Без обзира колико се ти и твој животни сапутник добро уклапате, треба да очекујеш

  • да се нећете увек у свему сложити.

  • да нећете увек имати исте приоритете.

  • да нећете увек уживати у истим стварима.

  • да нећете увек бити лудо заљубљени.

Наведене ствари су нешто уобичајено, али оне неће угрозити твој брак уколико им ти то не дозволиш! Упамти да Библија каже да љубав „све трпи“ и „никада не престаје“ (1. Коринћанима 13:4, 7, 8).

Жива истина: Запамтите да успех у браку не зависи од тога да ли имате проблема већ како излазите на крај с њима (Колошанима 3:13).

2. ПРИВРЖЕНОСТ БРАЧНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ

Ако сте ти и твоја љубав одлучни да останете заједно какве год олује да прођу кроз ваш живот, боље ћете се изборити с неочекиваним ситуацијама (Матеј 19:6).

Неки би рекли да је таква приврженост терет за брак. Међутим, управо је супротно. Приврженост брачном другу пружа стабилност вашем односу. Када дође до неочекиваних ситуација, ти и твој брачни друг ћете тражити решење, а не најближи излаз.

Да би развијао приврженост брачној заједници, треба да на брак гледаш рационално, а не идеалистички. Да би увидео разлику, уради следећи тест.

1. Замисли да си добио авионску карту да отпутујеш било где у свету. Које би место одабрао и зашто?

Место:

Разлог:

  • природа

  • култура

  • клима

  • провод

  • друго

2. А сада замисли да је твоја карта само у једном правцу и да ћеш морати да живиш у месту које си одабрао.

Да ли би сада желео да отпутујеш негде и где би то било?

  • Место:

  • или

    Остао бих ту где сам.

У овом тесту, твој први и други избор места се вероватно разликују. Чак и ако се не разликују, вероватно си морао да размишљаш другачије о свом другом избору. Себе ниси замишљао као неког туристу који се излежава на плажи или се пентра по планинама, већ као неког ко живи на неком месту и доживљава и лепе и ружне ствари својствене обичном животу.

Тако треба да гледаш на брак. На крају крајева, с временом се околности могу променити. Нема сумње да ће то бити случај и код тебе и код твог животног сапутника. Успех ће у великој мери зависити од тога колико си спреман за неочекивано, и како се сналазиш кад се тако нешто догоди.

За размишљање: Како се сада, док још ниси у браку, сналазиш у неочекиваним ситуацијама?

 

^ Нека имена у овом чланку су промењена.

ЗАШТО НЕ ПИТАШ РОДИТЕЉЕ?

С којим сте се ви неочекиваним радостима и проблемима суочавали на почетку свог брака? Шта ја могу предузети да бих био спреман за неочекивано ако једном ступим у брак?