Пређи на садржај

Пређи на садржај

Игра случаја или дело Створитеља?

Буба која детектује пожаре

Буба која детектује пожаре

Када избије неки пожар, већина животиња бежи, али једна врста бубе, под латинским називом Melanophila acuminata, лети право ка месту где је избио пожар. Зашто то ради? Зато што је за њу тек сагорело дрвеће идеално место за полагање јаја. Надаље, ватра тера грабљивце, тако да ова буба може слободно да једе, да се пари и полаже јаја. Али како она уопште открије да је негде избио пожар?

Размислите о следећем: На грудима овог тврдокрилца, у корену његових средњих ногу, налазе се јамице помоћу којих он детектује инфрацрвено зрачење до ког долази услед пожара. Такво зрачење доводи до загревања сензора у тим јамицама и то је знак за ову бубу да крене ка месту пожара.

Али ове бубе имају и друге сензоре у свом „арсеналу“ за детекцију ватре. Када гори њихово омиљено дрвеће, оне помоћу својих антена опажају и најмање количине хемикалија које се ослобађају сагоревањем. Неки истраживачи кажу да уз помоћ својих антена за детекцију дима ови тврдокрилци могу открити чак и једно једино сагорело дрво на удаљености од скоро километар. Због својих способности, они изгледа могу да осете и пронађу шумске пожаре и на удаљености већој од 40 километара!

Инжењери истражују јамице и антене овог тврдокрилца како би усавршили уређаје који детектују инфрацрвено зрачење и пожаре. Постојећи инфрацрвени сензори високе резолуције морају да се пре употребе увек охладе, а ова буба може помоћи научницима да конструишу сензоре који ће радити на собним температурама. Антене ове бубе инспиришу инжењере да раде на развијању система за откривање пожара који би били осетљивији и који би могли разликовати супстанце које настају услед пожара од супстанци из окружења.

Истраживачи су запањени јединственим начином на који ова необична буба проналази своје место за полагање јаја. „Откуд овим тврдокрилцима способност да овако полажу јаја?“, пита се Ричард Хојбек, инсектолог са Универзитета Корнел у САД. „Колико само мало знамо о инсектима који имају невероватно осетљиве и комплексне сензоре.“

До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност једног тврдокрилца да открије пожар настала еволуцијом или је то дело Створитеља?