Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко је Краљ Божјег Краљевства?

Ко је Краљ Божјег Краљевства?

Бог је надахнуо неколико писаца Библије да запишу детаље који нам помажу да препознамо ко ће бити Краљ Божјег Краљевства.

  • Изабраће га Бог. „Ја сам поставио краља свога [...] Даћу ти народе у наследство и крајеве земаљске у посед“ (Псалам 2:6, 8).

  • Биће наследник краља Давида. „Јер нам се родило дете, добили смо сина [...] Надалеко ће се простирати његова кнежевска власт и миру неће бити краја на Давидовом престолу и у његовом краљевству“ (Исаија 9:6, 7).

  • Родиће се у Витлејему. „Витлејеме [...] из тебе ће ми изаћи онај који ће бити владар [...] Његова власт [ће] сезати све до крајева земаљских“ (Михеј 5:2, 4).

  • Људи ће га одбацити и погубити. „Био је презрен и сматрали смо га безвредним [...] Он је био прободен за наше преступе, био је сломљен за наше грехе“ (Исаија 53:3, 5).

  • Ускрснуће и биће прослављен. „Нећеш душу моју оставити у гробу. Нећеш дозволити да слуга твој верни јаму види [...] Вечна је срећа у десници твојој“ (Псалам 16:10, 11).

Зашто баш Исус Христ?

Од свих људи који су икада живели, само једна особа одговара наведеном опису савршеног владара, а то је Исус Христ. Штавише, један анђео је његовој мајци Марији рекао следеће: „Јехова Бог даће му престо Давида, његовог оца [...] и његовом краљевству неће бити краја“ (Лука 1:31-33).

Док је био на земљи, Исус није покушавао да дође на власт. Он ће владати с неба као Краљ Божјег Краљевства. Због чега можемо рећи да је Исус најбољи владар? Погледајмо шта је радио док је живео на земљи.

  • Помагао је људима. Показао је да му је стало до свих људи, и мушкараца и жена, и младих и старих, без обзира на њихово порекло или положај у друштву (Матеј 9:36; Марко 10:16). Једном га је један губавац молио: „Ако хоћеш, можеш ме очистити.“ Исус се сажалио на њега и излечио га (Марко 1:40-42).

  • Поучавао је људе како да угоде Богу. Рекао је: „Не можете робовати Богу и богатству.“ Такође је рекао да се према другима опходимо онако како бисмо желели да се они опходе према нама. Надаље, указао је на то да Бог не обраћа пажњу само на наше поступке већ и на наше мисли и осећања. Зато, да бисмо угодили Богу, морамо водити рачуна о томе шта нам је у срцу (Матеј 5:28; 6:24; 7:12). Истакао је да ћемо бити истински срећни ако сазнамо шта Бог жели од нас и онда то и чинимо (Лука 11:28).

  • Показао је шта значи волети. Исусове речи и поступци имали су снагу и остављали су дубок утисак на слушаоце. Свето писмо каже: „Народ је био задивљен његовим учењем, јер их је поучавао као онај који има ауторитет“ (Матеј 7:28, 29). Учио је људе да воле своје непријатеље. Чак се и за оне који су учествовали у његовом погубљењу молио следећим речима: „Оче, опрости им, јер не знају шта чине“ (Матеј 5:44; Лука 23:34).

Исус је у сваком погледу способан да савршено влада над читавим човечанством. Али када ће он почети да влада?