Пређи на садржај

Пређи на садржај

Када ће Божје Краљевство владати над земљом?

Када ће Божје Краљевство владати над земљом?

Неки Исусови верни следбеници желели су да знају када ће Божје Краљевство почети да влада. Исус им је рекао да то не могу тачно знати (Дела апостолска 1:6, 7). Међутим, једном ранијом приликом им је рекао да ће одређени догађаји указивати да је „близу Божје Краљевство“ (Лука 21:31).

КОЈЕ ДОГАЂАЈЕ ЈЕ ИСУС НАЈАВИО?

Исус је рекао: „Устаће народ на народ, и краљевство на краљевство. И биће снажних земљотреса и по разним местима биће пошасти и глади“ (Лука 21:10, 11). Као што се отисак прста састоји од многих линија које непогрешиво идентификују једну особу, тако ће и сви ови догађаји сачињавати знак који ће непогрешиво показивати да је Божје Краљевство близу. Да ли су се ти проречени догађаји десили у исто време и по целом свету? Погледајмо шта кажу чињенице.

1. РАТОВИ

Године 1914, избио је рат до тада невиђених размера! Историчари често указују на ту годину као на прекретницу у историји јер је тај рат захватио цео свет. Први пут су масовно коришћени тенкови, бомбардери, митраљези, бојни отрови и друго смртоносно оружје. Потом је уследио Други светски рат, у ком је први пут коришћено атомско оружје. Од 1914. људи нису престали да воде ратове, а они односе на милионе живота.

2. ЗЕМЉОТРЕСИ

Сваке године буде око 100 земљотреса који су довољно јаки да причине „знатна оштећења“, каже Britannica Academic. Геолошки институт Сједињених Држава извештава да се „на основу дугогодишње евиденције (од отприлике 1900) сваке године може очекивати око 16 разорних земљотреса“. Неки сматрају да нам се само чини да број земљотреса расте зато што данас постоје ефикаснији начини за њихово регистровање. Међутим, чињеница је да разорни земљотреси широм света проузрокују патњу и односе животе у невиђеним размерама.

3. ГЛАД

Глад је често последица ратова, корупције, економске кризе, лоших метода обрађивања земље и недовољне припреме за екстремне временске услове. У извештају Светског програма за храну за 2018. пише: „Широм света, 821 милион људи нема шта да једе, а 124 милиона умире од глади.“ Сваке године, 3,1 милион деце умре од последица неухрањености. Током 2011, то је био узрок око 45 процената свих смртних случајева код деце широм света.

4. БОЛЕСТИ И ЕПИДЕМИЈЕ

У једној публикацији коју је објавила Светска здравствена организација пише: „Двадесет први век се већ памти по великим епидемијама. Болести као што су колера, куга и жута грозница, за које смо мислили да су искорењене, поново су присутне, а појавиле су се и нове, као што су тешки акутни респираторни синдром (SARS), пандемијски грип, блискоисточни респираторни синдром (MERS), ебола и вирус зика.“ Свет је недавно погодила и пандемија коронавируса. Упркос напретку на пољу медицине, победа над болестима и даље изгледа недостижно.

5. ПРОПОВЕДАЊЕ ПО ЦЕЛОМ СВЕТУ

Исус је указао на још један део знака када је рекао: „Ова добра вест о краљевству проповедаће се по целом свету за сведочанство свим народима, и тада ће доћи крај“ (Матеј 24:14). Иако је стање у свету све горе, више од осам милиона људи из свих народа проповеда добру вест о Божјем Краљевству у 240 земаља и територија, и то на преко 1 000 језика. Тако нешто није запамћено у људској историји.

ШТА НАМ ТАЈ ЗНАК ГОВОРИ?

Сасвим је јасно да се данас одигравају догађаји који су део Исусовог знака. Како се то тиче нас? Присетимо се поново Исусових речи: „Кад видите да се све то збива, знајте да је близу Божје краљевство“ (Лука 21:31).

Краљевство ће се ускоро побринути да на земљи буде Божја воља

Догађаји које је Исус прорекао, као и друга библијска пророчанства, помажу нам да разумемо да је Бог 1914. успоставио своје Краљевство на небу. a Он је те године поставио свог Сина, Исуса Христа, да влада као Краљ (Псалам 2:2, 4, 6-9). Кад Божје Краљевство ускоро буде завладало земљом, уклониће све људске власти и претвориће земљу у рај у ком ће људи живети вечно.

Ускоро ће се испунити Исусове речи из Оченаша: „Нека дође краљевство твоје. Нека буде воља твоја, како на небу тако и на земљи“ (Матеј 6:10). Шта је то Краљевство постигло откад је успостављено 1914? И шта ће оно урадити кад буде завладало целом земљом?

a Више информација о 1914. години може се наћи у 32. лекцији књиге Буди срећан заувек!, коју су издали Јеховини сведоци.