Пређи на садржај

Пређи на садржај

Ко су Бог и Исус Христ?

Ко су Бог и Исус Христ?

Људи обожавају многе богове, али постоји само један прави Бог (Јован 17:3). За њега се у Библији каже да је Највиши, Створитељ свега, Извор живота. Само он заслужује да га људи обожавају (Данило 7:18; Откривење 4:11).

Ко је Бог?

Божје име се у изворном библијском тексту појављује ОКО 7 000 ПУТА

ЈЕХОВА је Божје име

ГОСПОД, БОГ, ОТАЦ – Неке Јеховине титуле

Како се Бог зове? Сам Бог за себе каже: „Ја сам Јехова. То је име моје“ (Исаија 42:8). Божје име се у изворном библијском тексту појављује око 7 000 пута. Међутим, оно је уклоњено из многих превода Библије и замењено титулама, од којих је једна „Господ“. Бог жели да буде наш пријатељ и зато нас подстиче да га ословљавамо по имену (Псалам 105:1).

Јеховине титуле. У Библији се за Јехову користе разне титуле, као што су „Бог“, „Свемоћни“, „Створитељ“, „Отац“, „Господ“ и „Врховни владар“. У њој су забележене многе молитве у којима се уз Јеховино име спомиње и нека титула (Данило 9:4).

Како Бог изгледа? „Бог је дух“ (Јован 4:24). Библија каже да „ниједан човек никада није видео Бога“ (Јован 1:18). Она такође говори да Бог има осећања. Људи му могу нанети бол, а могу га и усрећити (Пословице 11:20; Псалам 78:40, 41).

Божје изузетне особине. За Бога су сви људи исти, без обзира на њихову националност и друштвени статус (Дела апостолска 10:34, 35). Бог је такође „милосрдан и милостив, спор на гнев и пун доброте и истине“ (Излазак 34:6, 7). Међутим, у његовој личности се нарочито истичу четири особине.

Моћ. Пошто је он „Бог Свемоћни“, поседује неограничену моћ, коју ће употребити да би испунио све што је обећао (Постанак 17:1).

Мудрост. Нико није мудар као Бог. Зато Библија о њему говори као о „једином мудром“ (Римљанима 16:27).

Правда. Бог увек поступа праведно. Он је савршен и „нема у њему неправде“ (Поновљени закони 32:4).

Љубав. Библија каже: „Бог је љубав“ (1. Јованова 4:8). Дакле, не само што Бог показује љубав већ је и оличење љубави. Све што ради прожето је његовом ненадмашном љубављу, што нама људима много значи.

Бог жели да буде близак с људима. Бог је наш небески Отац који нас много воли (Матеј 6:9). Ми чак можемо постати његови пријатељи ако верујемо у њега (Псалам 25:14). Он нас заправо позива да му се приближимо и да све своје бриге бацимо на њега, јер се он брине за нас (1. Петрова 5:7; Јаковљева 4:8).

Која је разлика између Бога и Исуса Христа?

Исус није Бог. Исус је јединствено биће – једино је њега Бог директно створио. Зато се за њега у Библији каже да је Божји Син (Јован 20:31). Након што га је Јехова створио, Исус је као „вешт градитељ“ учествовао у стварању свега осталог (Пословице 8:30, 31; Колошанима 1:15, 16).

Исус Христ никада није тврдио да је Бог. Заправо, Исус је рекао: „Ја [...] сам његов заступник и он ме је послао“ (Јован 7:29). Када је Исус разговарао с једним учеником, рекао је следеће: „Узлазим к свом Оцу и вашем Оцу, свом Богу и вашем Богу“ (Јован 20:17). Након што је Исус умро, Јехова га је ускрснуо у небески живот, поверио му велике одговорности и поставио га „да седи њему здесна“ (Матеј 28:18; Дела апостолска 2:32, 33).

Исус Христ вам може помоћи да постанете Божји пријатељ

Исус је сишао на земљу да би другима говорио о свом Оцу. Јехова је за Исуса рекао: „Ово је мој Син, вољени! Њега слушајте!“ (Марко 9:7). Исус познаје Бога боље него било ко и зато је могао да каже да „нико не зна ко је Отац, осим Сина и онога коме Син хоће да га открије“ (Лука 10:22).

Исус је савршено одражавао Божје особине. Он је по својим особинама толико личио на свог Оца да је с правом рекао: „Ко је видео мене, видео је и Оца“ (Јован 14:9). То што је волео људе попут свог Оца и то показивао и речима и делима, многе је привукло Богу. Он је рекао: „Ја сам пут и истина и живот. Нико не долази к Оцу осим преко мене“ (Јован 14:6). Такође је рекао да ће „прави обожаваоци обожавати Оца духом и истином, јер Отац тражи такве да га обожавају“ (Јован 4:23). Дивно је што Јехова тражи људе који заиста желе да знају праву истину о њему. Да ли и ви спадате међу њих?