Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Како да са својим дететом разговарате о сексу

Како да са својим дететом разговарате о сексу

ИЗАЗОВ

Пре само неколико деценија, била је већа вероватноћа да ће деца прво од својих родитеља научити нешто о сексу. Родитељи су имали прилике да постепено објашњавају деци ту тему, у складу с њиховим узрастом.

То се потпуно променило. „Деца су већ од раног детињства изложена сексуално експлицитним садржајима — чак их и у медијима за децу има све више“, каже се у једној књизи о сексуализацији девојчица у медијима (The Lolita Effect). Како то утиче на децу?

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Преплављени смо сексуално експлицитним садржајима. У својој књизи Talk to Me First, Дебора Рофман каже: „Разговори, рекламе, филмови, књиге, телевизијске емисије, текстови песама и разни други текстови, видео-игре, билборди и слике на телефонима и компјутерским екранима — толико тога има сексуални призвук да многи [тинејџери, па чак и млађа деца] закључују, барем подсвесно, да мора бити да је секс [...] најважнија ствар у животу.“

Рекламна индустрија има снажан утицај. Модне куће нуде изазовну одећу за децу, што их од малих ногу учи да придају превелику пажњу физичком изгледу. „У свету маркетинга се врло добро зна колико је деци важно да буду прихваћена и то се врло вешто користи“, каже се у још једној књизи о сексуализацији деце у медијима (So Sexy So Soon). Још се додаје: „Све те слике и производи заправо су осмишљени да намаме децу на куповину.“

Није довољно пренети им информације. Баш као што није исто знати нешто о аутомобилима и бити одговоран возач, није исто ни знати нешто о сексу и доносити мудре одлуке у вези с тим.

Резиме: Данас је важније него икада научити децу да разликују добро од зла (Јеврејима 5:14).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Прихватите своју одговорност. Колико год да вам је можда непријатно да разговарате о сексу са својом децом, то је ваша одговорност — прихватите је. (Библијска мисао: Пословице 22:6.)

Разговарајте у више наврата. Немојте покушавати да детету објасните све одједном. Боље је да у неким опуштеним приликама по мало разговарате о тој теми, примера ради када идете негде аутомобилом или док заједно обављате кућне послове. Да бисте помогли деци да се отворе, подстакните их да кажу шта мисле о нечему. Уместо да их питате: „Да ли и тебе привлаче такве рекламе?“, могли бисте рећи: „Шта мислиш, зашто се у рекламама приказују такве слике?“ Када саслушате шта на то ваше дете има да каже, питајте га: „Шта ти мислиш о томе?“ (Библијска мисао: Поновљени закони 6:6, 7.)

Узмите у обзир узраст детета. Добро је да до предшколског узраста деца знају праве називе полних органа, као и како да се заштите од сексуалних напасника. С временом, деца треба да сазнају неке основне ствари о репродукцији. До пубертета је важно да више знају о томе шта секс подразумева у физичком и моралном погледу.

Усађујте праве вредности. Поучавајте дете о честитости, верности и поштовању док је још мало. А када дође време да се разговара о сексу, биће вам лакше да му објасните како се те вредности односе на сексуалност. Поред тога, отворено говорите с дететом о мерилима која поштујете. Примера ради, ако сматрате да је предбрачни секс погрешан, то и реците. Објасните и зашто тако мислите. „Мања је вероватноћа да ће се тинејџер упустити у сексуалне односе ако зна да његови родитељи то не одобравају“, стоји у једној књизи о родитељству (Beyond the Big Talk).

Пружите добар пример. Нека ваши поступци буду у складу са оним што говорите. На пример, да ли се смејете на вулгарне шале? провокативно облачите? флертујете? Ако бисте се тако понашали, ваше речи не би имале тежину. (Библијска мисао: Римљанима 2:21.)

Будите позитивни. Секс је дар од Бога и за две особе које су у браку може бити право уживање (Пословице 5:18, 19). Нека ваше дете зна да ће, када дође право време за то, моћи да ужива у том дару, без болних последица које са собом доноси предбрачни секс (1. Тимотеју 1:18, 19).

Више савета за породице можете наћи на веб-сајту www.pr418.com