Пређи на садржај

Пређи на садржај

Финансијска сигурност

Финансијска сигурност

Многи људи имају мање проблема с новцем захваљујући томе што примењују библијска начела.

НАПРАВИТЕ ДОБАР ПЛАН

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Замисли [’планови‘, фуснота] марљивог човека сигурно доносе корист, а ко је год брзоплет сигурно срља у оскудицу“ (Пословице 21:5).

ШТА ТО ЗНАЧИ: Веома је важно да направите план и да га се затим држите. Дакле, пре куповине добро размислите. Имајте на уму да вероватно нисте у могућности да себи приуштите све што бисте желели. Зато мудро трошите новац.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Не прекорачујте буџет. Запишите све трошкове и сврстајте их у неколико ставки. Затим одредите колико новца очекујете да ћете трошити на сваку од њих. Ако за неку потрошите више од планираног, покријте мањак новцем из неке друге ставке. На пример, ако потрошите више за гориво, узмите новац који сте издвојили за мање важне ствари, као што је излазак у град.

  • Немојте се беспотребно задуживати. Колико год је то могуће, немојте се задуживати. Трудите се да уштедите новац који вам је потребан за оно што планирате да купите. Ако користите кредитну картицу, гледајте да отплатите дуговања сваког месеца како бисте избегли камату. Ако сте већ у дуговима, направите план отплате и држите га се.

    Једно истраживање је показало да када људи плаћају кредитном картицом обично потроше више него када користе готовину. Зато, ако имате кредитну картицу, користите је само кад је неопходно.

ЧУВАЈТЕ СЕ ЛОШИХ СТАВОВА

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Због зиме ленштина не оре; у време жетве проси, али ништа не добија“ (Пословице 20:4).

ШТА ТО ЗНАЧИ: Лењост може водити до сиромаштва. Зато будете марљиви и мудро располажите новцем како бисте имали за оно што ће вам у будућности бити неопходно.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Будите вредни. Послодавци цене оне који су вредни и зато се трудите да будете марљиви и поуздани радници.

  • Будите поштени. Немојте поткрадати послодавца. То би вам могло нарушити углед, због чега би вам касније могло бити тешко да нађете други посао.

  • Немојте бити похлепни. Трчање за новцем временом може утицати на ваше здравље и односе с другима. Имајте на уму да новац није најважнија ствар у животу.

ЈОШ НЕКА БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА

НЕ ТРОШИТЕ ВРЕМЕ И НОВАЦ НА ЛОШЕ НАВИКЕ

„Јер ће пијаница и изјелица осиромашити, а поспаност ће човека обући у рите.“ (ПОСЛОВИЦЕ 23:21)

НЕМОЈТЕ СЕ ПРЕТЕРАНО БРИНУТИ

„Не брините се за свој живот, шта ћете јести или шта ћете пити, или за своје тело, шта ћете обући.“ (МАТЕЈ 6:25)

НЕМОЈТЕ БИТИ ЗАВИДНИ

„Човек завидног ока хрли за богатством, а не зна да ће га снаћи оскудица.“ (ПОСЛОВИЦЕ 28:22)