Пређи на садржај

Пређи на садржај

Физичко здравље

Физичко здравље

Библија није медицински приручник, али подстиче на здрав начин живота. Погледајте нека библијска начела која вам могу помоћи да водите здравији живот.

ВОДИТЕ РАЧУНА О СВОМ ТЕЛУ

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Нико не мрзи своје тело, него га храни и негује“ (Ефешанима 5:29).

ШТА ТО ЗНАЧИ: Ово библијско начело нас подстиче да бринемо о свом здрављу најбоље што можемо. Једно истраживање је показало да је наше здравствено стање повезано с нашим начином живота. Зато нам добре навике могу помоћи да будемо здравији.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Правилно се храните. Почните здравије да се храните и пијте довољно воде.

  • Будите активни. Физичка активност може побољшати ваше здравље без обзира на ваше године, неки физички хендикеп или хроничну болест. Ваши најближи, као и лекари, могу вам препоручити неке вежбе, али на вама је да се покренете.

  • Довољно спавајте. Људи који током дужег периода не спавају довољно могу се озбиљно разболети. Многи се одричу сна зарад других ствари у животу. Али да бисмо били здравији, морамо довољно да спавамо.

РЕШИТЕ СЕ ШТЕТНИХ НАВИКА

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Очистимо се од сваке прљавштине тела и духа“ (2. Коринћанима 7:1).

ШТА ТО ЗНАЧИ: Бићемо здравији ако у своје тело не уносимо штетне супстанце попут дувана, који се сматра највећим узрочником болести и смрти.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ: Одредите датум када ћете прекинути с пушењем и обележите га на свом календару. До тог датума, баците цигарете, пепељаре, упаљаче и све остало што има везе с том штетном навиком. Немојте ићи тамо где знате да се користи дуван. Своју одлуку саопштите пријатељима за које знате да ће вас подржати.

ЈОШ НЕКА БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА

Библију у штампаном облику можете добити од неког Јеховиног сведока из вашег краја

ВОДИТЕ РАЧУНА О БЕЗБЕДНОСТИ

„Ако саградиш нову кућу, начини ограду на крову, да не би на своју кућу навукао кривицу за крв ако би неко пао с ње.“ (ПОНОВЉЕНИ ЗАКОНИ 22:8)

САВЛАДАЈТЕ ГНЕВ

„Ко је спор на гнев, веома је разборит, а ко је нестрпљив, показује лудост.“ (ПОСЛОВИЦЕ 14:29)

НЕМОЈТЕ СЕ ПРЕЈЕДАТИ

„Не буди међу онима који [...] прождрљиво једу месо.“ (ПОСЛОВИЦЕ 23:20)