Пређи на садржај

Пређи на садржај

Како да ваша породица буде срећна

Како да ваша породица буде срећна

Брак и деца су драгоцени дарови од нашег Створитеља. Он жели да наша породица буде срећна. Зато нам је у својој светој књизи дао прегршт мудрих савета како би сви у породици били срећни и задовољни. Погледајмо неке од њих.

Мужеви, волите своју жену

„Мужеви треба да воле своје жене као своје тело. Ко воли своју жену, воли самог себе, јер нико не мрзи своје тело, него га храни и негује“ (ЕФЕШАНИМА 5:28, 29).

Муж је поглавар у својој породици (Ефешанима 5:23). Добар муж није груб нити је превише захтеван. Он цени своју жену и брине о њеним материјалним и емоционалним потребама. Труди се да јој угоди и не инсистира на томе да увек буде све по његовом (Филипљанима 2:4). Отворено разговара с њом о свему и спреман је да саслуша њено мишљење. Није груб према њој и никада је не би ни физички ни вербално повредио (Колошанима 3:19).

Жене, поштујте свог мужа

„Жена нека дубоко поштује свог мужа“ (ЕФЕШАНИМА 5:33).

У породици у којој жена поштује свог мужа и подржава његове одлуке влада мир. Она не понижава свог мужа због неке грешке коју је направио већ је блага и пуна поштовања (1. Петрова 3:4). Тражи прави тренутак да му скрене пажњу на неки проблем који је мучи и то чини с дубоким поштовањем (Проповедник 3:7).

Будите верни свом брачном другу

„Прионуће [човек] уз своју жену и они ће постати једно тело“ (ПОСТАНАК 2:24).

Склапањем брака, мушкарац и жена формирају једну блиску породичну везу. Зато брачни другови треба да се труде да искреним разговорима и малим знацима пажње учврсте свој брак. Морају бити верни једно другом и не смеју имати полне односе ван свог брака. Неверство наноси огроман бол недужном брачном другу. Оно уништава поверење и може довести до распада породице (Јеврејима 13:4).

Родитељи, поучавајте своју децу

„Одгајај дете према путу којим треба да иде, па неће одступити од њега ни кад остари“ (ПОСЛОВИЦЕ 22:6).

Бог је родитељима поверио одговорност да поучавају своју децу. То значи да треба да их науче како да се понашају и да им у томе пруже добар пример (Поновљени закони 6:6, 7). Мудар родитељ неће бурно реаговати када се дете лоше понаша. Он ће бити „брз да слуша, а спор да говори и спор да се љути“ (Јаковљева 1:19). Ако сматра да треба да казни дете, учиниће то с љубављу, а не у гневу.

Децо, слушајте своје родитеље

„Децо, слушајте своје родитеље [...] ’Поштуј свог оца и своју мајку‘“ (ЕФЕШАНИМА 6:1, 2).

Деца треба да слушају своје родитеље и да их поштују. То доприноси миру и срећи у породици. Чак и кад одрасту, деца треба да показују поштовање према родитељима тиме што ће се постарати да буду добро збринути. То би значило да можда треба да им помогну око одржавања куће или око финансија (1. Тимотеју 5:3, 4).