Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли ће планета преживети климатске промене – шта каже Свето писмо?

Да ли ће планета преживети климатске промене – шта каже Свето писмо?

 „Климатске промене су већ постале претња за наш опстанак. Наша планета полако постаје непогодна за живот“ (The Guardian).

 Људима прети катастрофа коју су сами изазвали. Већина научника се слаже да су људске активности проузроковале глобално загревање. Због тог пораста температуре клима се већ променила, што са собом носи страшне последице, међу којима су следеће:

  •   учестале и све разорније временске непогоде, као што су топлотни таласи, суше и олује, које доводе до поплава и пожара

  •   топљење глечера и леда на Арктику

  •   пораст нивоа мора

 Последице климатских промена осећају се у свим деловима света. У једном новинском извештају наводе се забрињавајући подаци из 193 земље, а затим се закључује: „Наша планета виче ’у помоћ‘“ (New York Times). Светска здравствена организација назива климатске промене „највећом претњом по здравље с којом се човечанство суочава“, и то због здравствених проблема које проузрокују и великог броја смртних случајева.

 Међутим, можемо се надати да ће се ствари променити набоље. Оно што се данас догађа је заправо проречено у Светом писму. Из њега такође сазнајемо да ће Бог нешто предузети и да неће дозволити да наша планета буде уништена.

Да ли је Свето писмо прорекло климатске промене?

 Јесте. Климатске промене које су последица глобалног загревања поклапају се са оним што је Библија прорекла за наше време.

 Пророчанство: Бог ће уништити оне који „уништавају земљу“ (Откривење 11:18).

 У Светом писму је проречено време када ће људи својим активностима довести планету до ивице пропасти. Људи су изазвали глобално загревање, због чега се наша планета уништава невероватном брзином.

 Како знамо да људи неће успети да спасу планету? У овом пророчанству се каже да ће се земља и даље уништавати у тренутку кад Бог буде нешто предузео. Наравно, постоје људи који искрено желе да нешто промене набоље. Међутим, колико год да се труде, они не могу да стану на пут уништавању планете.

 Пророчанство: „Људи ће видети застрашујуће призоре“ (Лука 21:11).

 Свето писмо је прорекло да ће се у наше време дешавати застрашујуће ствари. Климатске промене изазивају страшне временске непогоде широм света. Неки људи данас пате од еко-анксиозности, то јест константно живе у страху од еколошке катастрофе.

 Пророчанство: „У последњим данима настаће нарочито тешка времена. Јер људи ће бити себични, похлепни за новцем […] неверни […] неспремни за било какав договор […] издајници, тврдоглави“ (2. Тимотеју 3:1-4).

 У Светом писму су проречене особине и понашање људи које је довело до еколошке кризе. Владама и великим компанијама профит је важнији од будућности нових генерација. Чак и кад покушају да дођу до неког заједничког решења, не могу да се сложе око корака које треба предузети да би се зауставило глобално загревање.

 Из овог пророчанства разумемо да не треба да очекујемо да ће људи у глобалу променити своје ставове и навике у жељи да сачувају планету. Свето писмо за себичне људе каже: „Напредоваће од зла на горе“ (2. Тимотеју 3:13).

Зашто можемо бити сигурни да ће Бог нешто предузети

 Свето писмо открива да је нашем Створитељу, Јехови a Богу, стало до наше планете и до нас који живимо на њој. Осмотримо сада три библијска стиха који нас уверавају да ће Бог нешто предузети.

  1.  1. Бог „није [земљу] створио узалуд, већ ју је обликовао тако да се на њој живи“ (Исаија 45:18).

     Бог ће остварити оно што намерава са земљом (Исаија 55:11). Он неће дозволити да она буде уништена или непогодна за живот.

  2.  2. „Кротки ће поседовати земљу и уживаће у изобиљу мира. Праведници ће поседовати земљу и заувек ће живети на њој“ (Псалам 37:11, 29).

     Бог обећава да ће људи заувек живети на земљи и да ништа неће реметити њихов мир.

  3.  3. „Зли ће бити истребљени са земље“ (Пословице 2:22).

     Бог обећава да ће уклонити оне који упорно чине зло, што се односи и на људе који уништавају земљу.

Шта ће Бог учинити у будућности

 Како ће Бог испунити своја обећања која се тичу наше планете? Он ће то учинити путем своје власти која се у Светом писму назива Божје Краљевство (Матеј 6:10). То Краљевство ће владати с неба. Оно неће морати да преговара с људским властима о еколошким питањима. Штавише, оно ће заменити све људске власти (Данило 2:44).

 Божје Краљевство ће стати на крај уништавању земље и омогућити људима савршене услове за живот (Псалам 96:10-13). Погледајте шта ће Јехова учинити путем свог Краљевства.

  •   Обновиће животну средину

     Шта каже Свето писмо: „Радоваће се пустиња и сасушена земља, веселиће се пустош и процветаће као шафран“ (Исаија 35:1).

     Како ће се то остварити: Јехова ће обновити планету, чак и подручја која су људи озбиљно оштетили.

  •   Држаће под контролом природне силе

     Шта каже Свето писмо: „[Јехова] утишава олују и морски таласи се умирују“ (Псалам 107:29).

     Како ће се то остварити: Јехова има моћ над природним силама. Људи више неће страдати од временских непогода.

  •   Поучиће људе како да брину о земљи

     Шта каже Свето писмо: „Учинићу те разборитим и поучићу те којим путем да идеш“ (Псалам 32:8).

     Како ће се то остварити: Јехова је људима дао одговорност да брину о земљи (Постанак 1:28; 2:15). Он ће их поучити како да се најбоље брину о свему што је створено и да живе у складу с природом.

a Јехова је Божје име (Псалам 83:18). Видети чланак „Ко је Јехова?