Пређи на садржај

Пређи на садржај

ilbusca/E+ via Getty Images

БДИТЕ!

Зашто људи не могу остварити мир – шта о томе каже Библија

Зашто људи не могу остварити мир – шта о томе каже Библија

 Светске вође и међународне организације нису у стању да остваре мир на земљи. После Другог светског рата, никада није било више насилних сукоба него данас. Око две милијарде људи – четвртина светског становништва – живи у подручјима погођеним сукобима.

 Зашто људи не могу остварити мир? Шта о томе каже Библија?

Три разлога зашто људи не могу остварити мир

  1.  1. Људи испољавају особине које нипошто не доприносе миру. У Библији је проречено да ће у наше време људи бити „себични, похлепни за новцем, хвалисави, охоли [...] неверни [...] неспремни за било какав договор [...] без самосавладавања, окрутни [...] тврдоглави и поносни“ (2. Тимотеју 3:2-4).

  2.  2. Људи нису у стању да реше проблеме без помоћи свог Створитеља, Јехове a Бога. То не могу чак ни ако се удруже с другим људима који имају исти циљ. Библија открива да „човек не може чак ни да управља својим корацима“ (Јеремија 10:23).

  3.  3. Свет је под влашћу моћног и злог владара, Сатане Ђавола, који „заводи цео свет“ (Откривење 12:9). Све док је „свет [...] под влашћу Злога“, биће рата и сукоба (1. Јованова 5:19).

Ко може остварити мир?

 Библија нас уверава да неће људи остварити мир, већ Бог.

  •   „’Јер ја добро знам шта намеравам с вама‘, каже Јехова. ’Желим да имате мир, а не невољу, да имате лепу будућност и наду‘ “ (Јеремија 29:11).

 Како ће Бог испунити то обећање? „Бог који даје мир ускоро ће [...] здробити Сатану“ (Римљанима 16:20). Он ће помоћу небеске владавине, коју Библија назива „Божје Краљевство“, остварити мир у свету (Лука 4:43). Исус Христ, Краљ тог Краљевства, учиће људе како да живе у миру (Исаија 9:6, 7).

a Јехова је Божје име (Псалам 83:18).