Пређи на садржај

Пређи на садржај

Безбедност жена – гледиште Библије

Безбедност жена – гледиште Библије

 Широм света милиони жена и девојчица су жртве насиља. Да ли си и ти међу њима? Сазнај како можеш бити сигурна да је Богу стало до тебе и како ће он решити проблем насиља над женама.

 „Када сам била дете, мој брат ме је сваког дана физички и вербално злостављао. Након удаје, свекрва ме је такође малтретирала. Она и свекар су се према мени опходили као према робу. Помишљала сам на самоубиство.“ (Маду a, Индија)

 „Насиље над женама је глобални проблем“, потврдила је Светска здравствена организација. Процењује се да скоро свака трећа жена за живота доживи физичко или сексуално насиље.

 Ако си и ти доживела тако нешто, можда се не осећаш безбедно јер страхујеш да ће те неко вербално, физички или сексуално злостављати. Због насиља и малтретирања које доживљавају жене широм света, можда мислиш да већина људи има став да жене нису битне. Али да ли је Богу стало до жена?

Библија показује да је Богу важно да жене буду безбедне

Како Бог гледа на жене?

 Библијски стих: „Створио је [Бог] мушкарца и жену“ (Постанак 1:27).

 Значење: Бог је створио мушкарце и жене. Он сматра да и једни и други заслужују поштовање. Осим тога, он очекује да муж „воли своју жену као самог себе“, што значи да он не треба да има власт над својом женом нити да је вређа или физички напада (Ефешанима 5:33; Колошанима 3:19). Јасно је да је Богу стало до тога да жене буду безбедне.

 „Кад сам била дете, неки рођаци су ме сексуално злостављали. А кад сам имала 17 година, послодавац је претио да ће ми дати отказ ако не будем спавала с њим. Касније су ме понижавали мој супруг, родитељи и комшије. Међутим, сазнала сам да наш Створитељ Јехова b поштује достојанство жена. То ме је уверило да ме он воли и да сам вредна у његовим очима.“ (Марија, Аргентина)

Пут ка излечењу

 Библијски стих: „Има и пријатеља приврженијих од брата“ (Пословице 18:24).

 Значење: Прави пријатељ ће ти пружити подршку. Ако ће ти бити лакше, отвори се некоме у кога имаш поверења.

 „Двадесет година нисам никоме рекла да сам била сексуално злостављана и због тога сам била несрећна, анксиозна и депресивна. Али када сам коначно скупила снагу да некоме кажем шта сам доживела, осетила сам огромно олакшање.“ (Елиф, Турска)

 Библијски стих: „Све своје бриге баците на [Бога], јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

 Значење: Бог те заиста слуша док му се молиш (Псалам 55:22; 65:2). Њему је стало до тебе и он ти може помоћи да разумеш колико си драгоцена у његовим очима.

 „Када сам почела да учим о Јехови, дубоке ране које су ми људи нанели почеле су да зацељују. Јехови све могу да кажем у молитви. Он ми је најбољи пријатељ који разуме како се осећам.“ (Ана, Белизе)

Да ли ће Бог окончати злостављање жена?

 Библијски стих: „Јехова [ће дати] правду сирочету и потлаченом, па се више неће плашити смртног човека“ (Псалам 10:17, 18).

 Значење: Бог ће ускоро уклонити сву неправду, укључујући окрутност и насиље над женама.

 „Сазнање да ће Јехова стати на пут злостављању жена и девојчица било је за мене попут мелема на рану. Захваљујући томе, сада имам унутрашњи мир.“ (Роберта, Мексико)

 Да бисте сазнали више о томе како Библија пружа наду и зашто можете веровати њеним обећањима, затражите бесплатну посету.

 Преузмите овај чланак у PDF формату.

a Имена су промењена.

b Јехова је Божје име (Псалам 83:18) Видети чланак „Ко је Јехова?