Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Protegix-te de la desinformació

Protegix-te de la desinformació

 Hui en dia, tenim accés a més informació que mai en la història. Entre altres coses, esta informació ens pot ajudar a tindre millor salut i a viure més segurs. Però a l’hora d’informar-nos, hem d’anar a espai amb la desinformació, que es pot presentar en forma de:

 Per exemple, durant la pandèmia de la COVID-19, el secretari general de les Nacions Unides va advertir d’una epidèmia de desinformació molt perillosa. Va dir: «Estan augmentant els consells perjudicials per a la salut i els tractaments mèdics fraudulents. S’estan dient moltes mentires en la televisió i en la ràdio. Per altra part, la gent està escampant rumors per internet. L’odi s’està fent viral i cada volta és més comú vore expressions de prejuí cap a diferents classes de persones».

 Òbviament, la desinformació no és una cosa nova. No obstant, la Bíblia va predir dels nostres dies: «Els hòmens roïns i impostors aniran de mal en pitjor, alhora enganyant i enganyant-se» (2 Timoteu 3:1, 13). I en l’actualitat, Internet ens permet rebre i escampar, sense voler, notícies falses més fàcilment i ràpidament que mai. Com a resultat, els nostres correus electrònics, les xarxes socials i la informació que rebem en els nostres dispositius electrònics poden estar plens d’informació de fets distorsionats i veritats a mitges.

 Per tant, com pots protegir-te de la informació enganyosa i de les teories conspiratòries? Analitza alguns principis bíblics que poden ajudar-te.

  •   No et cregues tot el que veges o escoltes

     El que diu la Bíblia: «L’inexpert s’ho creu tot, qui té enteniment sap per on passa» (Proverbis 14:15).

     Si no anem a espai, se’ns podria enganyar fàcilment. Pensa, per exemple, en les imatges que solen anar acompanyades de text o els vídeos curtets que es difonen amplament per internet, especialment per les xarxes socials. Esta informació, que es coneix com a memes, a sovint es presenta en to humorístic. Però tant les imatges com els vídeos es poden modificar fàcilment o traure’s de context. Fins i tot, es poden fer vídeos de persones reals fent coses que mai han fet o dient coses que mai han dit.

     «La majoria de la desinformació que els investigadors troben en les xarxes socials presenta imatges o vídeos fora del seu context, com els ‘memes’» (Axios Media).

     Pregunta’t: «És actual el contingut de la notícia o és simplement un meme?».

  •   Comprova la font i el contingut de la informació

     El que diu la Bíblia: «Examineu-ho tot» (1 Tessalonicencs 5:21).

     Abans de creure o de reenviar una informació, verifica que siga certa, encara que siga popular o es mencione repetidament en les notícies. Com pots assegurar-te?

     Comprova la fiabilitat de la font. Els mitjans de comunicació i altres organitzacions podrien enfocar una notícia de manera que done suport als seus interessos o a les seues preferències polítiques. Contrasta la informació amb altres fonts. A voltes, sense voler, els amics podrien passar-nos informació enganyosa per mitjà de correus electrònics o de les xarxes socials. Per tant, no et cregues una notícia fins que comproves la seua font.

     Assegura’t que el contingut siga actual i exacte. Busca les dates, els fets que es puguen verificar i les proves que donen suport a la notícia. Ves amb peus de plom si s’explica de manera senzilla una informació complicada o si pareix que s’ha dissenyat per a provocar una resposta emocional.

     «Comprovar la veracitat d’una informació s’està convertint en una cosa tan important com llavar-se les mans» (Sridhar Dharmapuri, Oficial Superior de Seguretat Alimentària i Nutrició de les Nacions Unides).

     Pregunta’t: «Presenta esta notícia una opinió personal com si fora un fet? Mostra només una cara de la història?».

  •   Deixa’t guiar pels fets i no per les opinions personals

     El que diu la Bíblia: «És un neci qui es refia d’ell mateix» (Proverbis 28:26).

     Tots tenim la tendència a confiar en la informació que confirma el que volem creure. Les companyies d’Internet a sovint personalitzen la informació basant-la en les coses que ens agraden o les coses que hem estat buscant. Però no hem d’oblidar que el que ens agrada escoltar no sempre és el que necessitem escoltar.

     «Les persones tenim la capacitat de pensar i raonar, però els nostres desitjos, expectatives, pors i motivacions a sovint ens fan més propensos a acceptar una cosa com a verdadera si dona suport a allò que volem creure» (Peter Ditto, psicòleg social).

     Pregunta’t: «Confie en esta informació simplement perquè és el que vull creure?».

  •   Deixa d’escampar informació enganyosa

     El que diu la Bíblia: «No escampes falsos rumors» (Èxode 23:1).

     Recorda que la informació que compartixes amb altres pot influir en els seus pensaments i accions. Encara que compartisques informació errònia sense saber-ho, les conseqüències podrien ser perjudicials.

     «La regla número 1 a seguir és no precipitar-se; para’t i pregunta’t: “Estic tan segur d’açò com per a compartir-ho?”. Si tot el món ho fera, voríem una reducció dràstica de la desinformació en Internet» (Peter Adams, un dels vicepresidents superiors del News Literacy Project).

     Pregunta’t: «Estic tan convençut de la veracitat d’esta informació com per a compartir-la?».