Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

És exacta la descripció de la Bíblia de l’exili jueu a Babilònia?

És exacta la descripció de la Bíblia de l’exili jueu a Babilònia?

 Fa uns 2.600 anys, els jueus foren conquistats pels babilonis i obligats a anar-se’n a l’exili durant uns 70 anys. D’acord amb la Bíblia, Déu va predir algunes de les condicions que els jueus exiliats experimentarien a Babilònia: «Construïu cases i habiteu-hi; planteu horts i mengeu-ne els fruits; caseu-vos i tingueu fills i filles [...]. Procureu el bé de la ciutat on vos he deportat» (Jeremies 29:1, 4-7). Van patir realment els jueus estes condicions?

 Els investigadors han analitzat unes 100 tauletes d’argila que pareixen ser de l’antiga Babilònia o dels voltants. Les tauletes mostren que molts jueus exiliats van mantindre la seua identitat cultural i religiosa mentres se subjectaven pacíficament al govern babiloni. Les tauletes daten dels anys 572 al 477 abans de la nostra era, les quals inclouen contractes de lloguer, projectes comercials, pagarés i altres transaccions financeres. Segons diu una obra de consulta, «estos documents ens permeten vore com eren les vides de la gent comuna en un entorn rural: llauraven la terra, pagaven impostos i donaven un servici al rei».

Una tauleta cuneïforme de la ciutat de Judà

 Esta important coŀlecció de documents també mostra l’existència d’una gran comunitat jueva en un lloc anomenant Al-Yahudu, o ciutat de Judà. Els noms jueus de quatre generacions van ser inscrits en les tauletes, alguns amb lletres hebrees antigues. Abans que es trobaren estes tauletes, els erudits sabien molt poc sobre la forma de vida dels jueus exiliats a Babilònia. El Dr. Filip Vukosavović, membre de la junta directiva de l’Autoritat d’Antiguitats d’Israel, va dir: «Finalment, per mitjà d’estes tauletes podem conéixer a estes persones, coneixem els seus noms, a on vivien, quan van viure i què feien».

Els jueus exiliats disfrutaren de certa llibertat a Babilònia

 Els jueus exiliats no eren presoners, sinó que tenien certa llibertat per a elegir a on viurien i què farien. Vukosavović diu que vivien «no tan sols a Al-Yahudu, sinó també a altres ciutats». Alguns d’ells desenvoluparen habilitats en diferents oficis, les quals més tard van poder utilitzar per a la reconstrucció de Jerusalem (Nehemies 3:8, 31, 32). Les tauletes d’Al-Yahudu també confirmen que molts jueus van triar quedar-se a Babilònia inclús després que l’exili ja haguera acabat. De fet, açò indica que disfrutaren de relatives condicions de pau a Babilònia, tal com havia predit la Paraula de Déu.