Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Set consells per a menjar de manera segura i sana

Set consells per a menjar de manera segura i sana

 El que menges importa

 La teua salut depén en gran manera del que menges. Si t’alimentes de forma segura i tens una dieta sana, podràs millorar la teua salut. De la mateixa manera que tindràs problemes amb el cotxe si utilitzes un combustible roín, podràs tindre problemes de salut si menges aliments poc saludables o els manipules de forma inapropiada. Potser no ho notes en seguida, però apareixeran (Gàlates 6:7).

 L’Organització Mundial de la Salut (OMS) diu que «tots els països del món estan afectats per una o més formes de malnutrició». Este terme inclou no només la malnutrició, sinó també el sobrepés i l’obesitat. Amb freqüència, menjar aliments o begudes poc saludables augmenta el risc d’atacs al cor, ictus, diabetis o càncer. D’acord amb un estudi, una mala alimentació va causar uns 11 milions de morts en el 2017. L’OMS calcula que degut als aliments contaminats moren més de mil de persones tots els dies i, a més, centenars de milions de persones tenen problemes de salut.

 La Bíblia ensenya que Déu és la «font de la vida» (Salm 36:10 [v. 9 en altres bíblies]). Els principis que trobem en ella poden ajudar-nos a entendre per què és important que el nostre menjar siga saludable i nutritiu. Com que la vida és un regal, mostrem que l’apreciem realment quan cuidem de la nostra salut i la de la nostra família. Analitzem com podem fer-ho.

 Quatre consells per a manipular els aliments correctament

 1. Manipula els aliments de forma correcta.

 Per què? Els gèrmens perjudicials a que hi ha en l’aigua o en el menjar contaminat podrien infectar-te i posar-te malalt.

 Els experts de salut recomanen:

  •   Abans de preparar els aliments, llava’t les mans amb aigua i sabó b durant almenys 20 segons. Llava’t també la part de darrere de les mans, els dits i les ungles. Després renta’t les mans i seca-te-les bé.

  •   Utilitza aigua i sabó per a llavar el tauler dels aliments, els plats o qualsevol cosa on els manipularàs. A més, evita utilitzar el mateix tauler per als aliments cuinats i els aliments crus.

  •   Llava totes les fruites i verdures i, si en la zona on vius les collites es reguen amb aigües fecals, desinfecta-les.

 2. Separa els aliments crus dels aliments cuinats.

 Per què? Perquè els gèrmens dels aliments crus, com la carn amb els líquids que desprén, poden contaminar altres aliments.

 Els experts de salut recomanen:

  •   Separa tots els aliments crus, especialment la carn, dels aliments cuinats quan els portes a casa i els hages de guardar.

  •   Després de tallar la carn crua, llava’t bé les mans, el gavinet i el tauler abans de tallar altres aliments.

 3. Assegura’t que el menjar estiga ben cuinat.

 Per què? Perquè els gèrmens perjudicials s’eliminen només si es cuinen a altes temperatures.

 Els experts de salut recomanen:

  •   Cuina els aliments fins que estiguen ben calents. Els aliments haurien d’alcançar els 70 ºC durant almenys 30 segons, fins i tot, la part més interna de la carn.

  •   Assegura’t que les sopes i els guisats arriben a bollir.

  •   Si tens intenció de menjar aliments precuinats, assegura’t de calfar-los fins que estiguen calents i fumejant.

 4. Mantín els aliments a la temperatura correcta.

 Per què? Perquè si el menjar es guarda a una temperatura d’entre 5 i 60 ºC, encara que siguen 20 minuts, els bacteris podrien duplicar-se. És més, si la carn crua no es guarda a la temperatura correcta, alguns bacteris podrien produir toxines que no s’eliminaran al cuinar.

 Els experts de salut recomanen:

  •   Mantín els aliments freds o calents, però no tebis, per a reduir o evitar que es multipliquen els gèrmens.

  •   No deixes els aliments a temperatura ambient durant més de dos hores o més d’una hora si la temperatura és superior a 32 ºC.

  •   Després de cuinar els aliments, mantín-los calents fins a l’hora de servir-los.

 Tres consells per a tindre una dieta sana

 1. Menja diferents fruites i verdures cada dia.

 Les fruites i verdures són una font de vitamines, minerals i altres elements essencials per a tindre una bona salut. L’OMS afirma que necessitem almenys cinc racions de fruites i verdures cada dia. Estes porcions no inclouen tubèrculs rics en fècula com les creïlles o la mandioca.

 2. Cuida la quantitat de greixos i olis que prens.

 L’OMS recomana limitar la quantitat d’aliments fregits i processats o dolços industrials, que normalment tenen greixos perjudicials per a la salut. Sempre que siga possible cuina amb olis vegetals insaturats. c Estos olis són millors que aquells que tenen molts greixos saturats.

 3. Limita la quantitat de sal i sucre.

 L’OMS recomana que els adults no consumisquen més d’una culleradeta de sal cada dia. També recomana no prendre més de 60 miŀlilitres (dotze culleradetes) de sucres lliures diàriament. d El sucre és el principal ingredient de molts aliments processats i begudes. Per exemple, com a mitjana, un refresc de 335 miŀlilitres té uns 50 miŀlilitres (10 culleradetes) de sucre. Per tant, contenen moltes calories i aporten molt poc o cap valor nutricional.

 La Bíblia diu: «L’astut veu venir la malvestat i busca refugi, però l’incaut continua avant i ho paga car» (Proverbis 22:3). Si actues astutament, o amb inteŀligència, fent qualsevol canvi necessari en els teus hàbits alimentaris, li mostraràs a Déu que aprecies la teua vida i la teua salut.

 Idees errònies

 Idea errònia: Si un menjar té bona aparença, fa bona olor i sap bé, està bo.

 Fet: Fan falta més de 10 bilions de bacteris per a què un litre d’aigua tinga un color estrany, però només amb 15 o 20 bacteris perjudicials pots posar-te malalt. Per a assegurar-te que el que menges i el que beus estiga en bones condicions, pots preparar-lo, servir-lo i guardar-lo a la temperatura correcta i dins del temps recomanat.

 Idea errònia: Les mosques no contaminen el menjar.

 Fet: Les mosques s’alimenten i es reproduïxen en la brutícia, com per exemple en l’excrement, aixina que molt a sovint porten en les seues pates milions de gèrmens que causen malalties. Per a protegir el menjar, cobrix-lo completament.

 Idea errònia: «He tingut una mala alimentació tota la vida, aixina que canviar la meua alimentació no m’ajudarà».

 Fet: Els investigadors han descobert que fer canvis per a menjar sa pot reduir el risc d’una mort prematura i et beneficiaràs a mesura que continuen els bons hàbits.

a Els gèrmens, o microorganismes, són tan xicotets que no els podem vore a simple vista. Els gèrmens poden classificar-se en bacteris, virus o paràsits, entre altres. Alguns d’ells són beneficiosos, però altres són tan perjudicials que poden fer-te mal o inclús matar-te.

b L’aigua i el sabó eliminen més gèrmens que l’aigua a soles.

c Els greixos saturats són líquids, no sòlids, a temperatura ambient.

d Els sucres lliures inclouen sucres concentrats o processats, com el sucre blanc, la mel, els xarops i els sucs de fruita. Este terme no inclou el sucre que es troba de forma natural en les fruites, les verdures i la llet.