Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

LLIÇÓ 6

Els valors morals

Els valors morals

QUÈ SÓN?

La gent amb valors morals té una percepció clara del que està bé i el que està malament. Els seus valors no es basen en com se senten en cert moment sinó en un conjunt sòlid de principis que guia la seua conducta, inclús quan ningú els veu.

PER QUÈ SÓN IMPORTANTS?

Als xiquets, se’ls bombardeja amb missatges confusos sobre el que està bé i el que està malament, ja siga a través dels companys d’escola, de la música que escolten o de les peŀlícules i sèries que veuen. Eixes influències poden fer que es qüestionen els principis que els han ensenyat.

Este problema s’aguditza durant l’adolescència. Com diu el llibre Beyond the Big Talk (Més allà de «la conversació pare-fill»), «a eixa edat els jóvens han d’estar preparats per a la intensa pressió que els seus companys i els mitjans de comunicació exerciran sobre ells per a que siguen populars. S’han d’ensenyar a prendre decisions basades en els seus valors morals, encara que això signifique anar en contra dels seus amics». Està clar que és precís ensenyar-los esta classe de valors abans de l’adolescència.

COM ENSENYAR-LOS VALORS MORALS

Establix un codi de valors.

PRINCIPI BÍBLIC: Les persones madures «tenen els sentits aveats a destriar entre el bé i el mal» (Hebreus 5:14).

  • Qualifica les accions. Utilitza les situacions del dia a dia per a establir contrastos. Per exemple, podries dir: «Açò és honrat i açò és de ser deshonrats», «Açò és una mostra de lleialtat i açò és una mostra de deslleialtat», «Açò és considerat i açò és desconsiderat». Amb el temps, el teu fill relacionarà els valors morals amb accions.

  • Explica’ls per què una cosa és correcta o incorrecta. Per exemple, podries fer-los preguntes com: «Per què és millor ser honrats? Per què perjudiquen les mentires a les amistats? Per què furtar està malament?». Apeŀla a la lògica del teu fill per a ajudar-lo a educar la seua consciència.

  • Destaca els beneficis de tindre valors. Podries dir-li: «Si eres honrat, els altres confiaran en tu» o «Si eres amable, la gent voldrà estar amb tu».

Fes que els teus valors siguen part de la família.

PRINCIPI BÍBLIC: «Examineu-vos vosaltres mateixos» (2 Corintis 13:5).

  • Tots els membres de la família haurien de seguir els mateixos valors de manera que puguen dir amb sinceritat:

    • «En la nostra família no diem mentires».

    • «Nosaltres no peguem ni xillem als altres».

    • «En casa no tolerem els insults».

El teu fill vorà que els valors morals no són simples normes a seguir, sinó que formen part de la identitat de la família.

  • Parla a sovint sobre els valors morals de la família. Utilitza les situacions quotidianes per a ensenyar als teus fills. Podries contrastar els vostres valors amb els que veu en l’escola o en els mitjans de comunicació. Fes-li preguntes com: «Què hauries fet tu? Què hauria fet la nostra família?».

Reforça els seus valors morals.

PRINCIPI BÍBLIC: Mantingueu «la rectitud de consciència» (1 Pere 3:16).

  • Felicita el bon comportament. Quan el teu fill faça lo correcte, felicita’l i explica-li per què estàs content. Per exemple, podries dir-li: «Has sigut honrat, estic molt orgullós de tu». Si et confessa que ha fet alguna cosa malament, agraïx la seua sinceritat abans de corregir-lo.

  • Corregix el mal comportament. Ajuda el teu fill a assumir la responsabilitat de les seues accions. Els xiquets haurien de saber què han fet malament i per què la seua conducta s’allunya dels valors de la família. Alguns pares no volen fer sentir malament els seus fills, però parlar amb ells del que han fet els ajudarà a entrenar la seua consciència per a distingir lo correcte de lo incorrecte.