Salta al contingut

Heather Broccard-Bell/iStock via Getty Images

VA SER DISSENYAT?

Un escarabat amb una cuirassa indestructible

Un escarabat amb una cuirassa indestructible

 L’escarabat Phloeodes diabolicus viu a l’oest de l’Amèrica del Nord. D’acord amb els investigadors, este escarabat pot suportar 39.000 voltes el pes del seu propi cos i pot sobreviure inclús si un cotxe passa per damunt d’ell. Com pot ser que este escarabat sobrevisca a tanta pressió?

 Les seccions superior i inferior de la cuirassa de l’escarabat s’unixen per les crestes al llarg del seu cos. Una classe de cresta, quan se sotmet a pressió, resistix fermament a ser deformada protegint així els òrgans vitals. L’altra classe és menys rígida i això permet que es deforme amb facilitat. Una tercera classe de cresta permet a la cuirassa de l’escarabat moure’s. La flexibilitat d’esta tercera classe, permet a l’insecte introduir-se en les corfes dels arbres o amagar-se entre els xicotets espais que hi han entre les roques.

 A més a més, al centre de la cuirassa de l’escarabat hi ha el que pareix una costura amb múltiples protuberàncies. Estes encaixen com les peces d’un puzle, de tal manera que es distribuïx el pes que se li pose damunt. Les protuberàncies estan composades per capes que estan apegades entre si per proteïnes. Quan es comprimixen, les proteïnes generen unes fissures menudes, que amb el temps, es tanquen i permeten que la protuberància absorbisca la pressió sense arribar a trencar-se.

Les protuberàncies s’unixen com si foren les peces d’un puzle.

Les fletxes roges indiquen on es recolzen les crestes que unixen les seccions superior i inferior de la cuirassa de l’escarabat. La fletxa grisa marca el punt d’unió de les protuberàncies al llarg de la costura central.

 Els investigadors pensen que poden imitar la cuirassa d’este escarabat a l’hora de dissenyar estructures més resistents a la pressió o a l’impacte, com en vehicles, ponts o edificis.

 Què penses? La cuirassa d’este escarabat va evolucionar? O va ser dissenyat?