Vrati se na sadržaj

Sestra Hermina Šmit

18. APRIL 2024.
NEMAČKA

Hermina Šmit, poslednji preživeli Jehovin svedok iz nacističkih koncentracionih logora, preminula sa 98 godina

Hermina Šmit, poslednji preživeli Jehovin svedok iz nacističkih koncentracionih logora, preminula sa 98 godina

Hermina pre nego što je poslata u koncentracioni logor Štuthof

Dana 31. marta 2024, sestra Hermina Šmit je preminula sa 98 godina. Prema našim saznanjima, ona je poslednji preživeli Jehovin svedok koji je zbog svoje vere bio u nacističkim koncentracionim logorima.

Hermina je rođena 13. novembra 1925. u Gdanjsku, koji je sada deo Poljske. Njeni roditelji, Oskar i Frida Košmider, bili su Jehovini svedoci. Oni su joj pomogli da razvije snažnu veru i pouzdanje u Jehovu. Godine 1939, nacističke trupe su zauzele Gdanjsk i od tada su Jehovini svedoci bili nemilosrdno progonjeni. U to vreme je šesnaestogodišnja Hermina predala svoj život Jehovi i krstila se 2. maja 1942.

U junu 1943, nacisti su uhapsili i zatvorili Herminu, koja je tada imala 17 godina. Ponovo je uhapšena u aprilu 1944. i ovog puta je poslata u koncentracioni logor Štuthof. Prisećajući se tog strašnog vremena, Hermina je jednom rekla: „Teško je zaboraviti sve što smo preživeli. Bilo je bolno i ponižavajuće. Gestapo je na svaki mogući način pokušavao da me slomi. Nisam bila heroj, već samo obična devojka. Ali nisam nimalo sumnjala u to šta treba da radim. Bila sam rešena da ostanem verna Bogu i da slušam svoju savest. Kada to radiš, imaš mir i sa samim sobom, a i s Bogom.“

Horst i Hermina u martu 1995.

Godinu dana kasnije, u aprilu 1945, ruska vojska se približila Štuthof. Esesovci su naterali mnoge zatvorenike da se ukrcaju na barže i ostavili ih na moru kako ruska vojska ne bi mogla da ih oslobodi. Hermina i još 370 njih spaseni su kad je njihova barža pristala kod danskog ostrva Mon u maju 1945. Ubrzo nakon toga, Hermina je pronašla svoje roditelje.

Hermina se 1947. udala za Horsta Šmita. On nije hteo da služi vojsku i krijumčario je biblijsku literaturu u vreme kad su aktivnosti Jehovinih svedoka bile zabranjene. Osuđen je na smrt i bio je u zatvoru Brandenburg-Gerden. Međutim, kratko pre nego što je trebalo da bude pogubljen, zatvor je oslobođen od nacista 27. aprila 1945. Horst i Hermina su u braku bili skoro 63 godine, do njegove smrti 2010.

Horst i Hermina Šmit su godinama javno govorili o onome što su doživeli za vreme rata. U jednom intervjuu 1998, Hermina je rekla: „Moj život nije bio lak, ali ga ne bih menjala ni za šta. Služenje Jehovi je najbolji način života.“

Zahvalni smo za Herminin primer vernosti u kušnjama. Ugledajmo se na njenu veru tako što ćemo biti hrabri i nepokolebljivi, uvereni da će Jehova uvek štititi svoje verne sluge (Psalam 31:23, 24).