Vrati se na sadržaj

15. MAJ 2024.
ARGENTINA

U Argentini otvorena izložba o progonstvu Jehovinih svedoka pod nacističkim režimom

U Argentini otvorena izložba o progonstvu Jehovinih svedoka pod nacističkim režimom

Dana 3. aprila 2024, u Muzeju Holokausta u Buenos Ajresu u Argentini, otvorena je privremena postavka pod nazivom „Ljubičasti trouglovi: Priča o hrabrosti i nepokolebljivosti“. Ova izložba će biti otvorena za posetioce do 4. avgusta 2024.

Pod nacističkim režimom je više od 16 000 Jehovinih svedoka bilo progonjeno zbog svog neutralnog stava. Oko 4 500 njih je poslato u koncentracione logore, a oko 1 750 njih je izgubilo život. Jehovini svedoci su u logorima bili prepoznatljivi po ljubičastom trouglu na uniformama.

U ovoj izložbi iz tri dela je pomoću istorijskih dokaza i priča pojedinaca prikazano kako su Jehovini svedoci ostali verni Bogu i nepokolebljivi pod nacističkim režimom. Audio-vodiči, ekrani na dodir i brojni video-snimci dostupni su na argentinskom znakovnom jeziku, engleskom i španskom. Osim toga, posetiocima su na raspolaganju i vodiči.

Levo: vodič koristi ekran na dodir dok vodi posetioce kroz izložbu. U sredini: jedan posetilac fotografiše logorašku uniformu. Desno: dve posetiteljke koriste audio-vodič

Replika izjave kojom je neko mogao da bude oslobođen ako bi se odrekao svoje vere, prevedena na španski

Na izložbi je takođe prikazana replika dokumenta kojim su nacisti pokušavali da slome veru Jehovinih svedoka. Na braću i sestre je neprestano vršen pritisak da potpišu izjavu kojom se odriču Jehove i njegovog naroda kako bi bili pušteni na slobodu. Vrlo malo Jehovinih svedoka je potpisalo. Jedan od najupečatljivijih delova izložbe je upravo deo gde se pred posetioce stavlja ovaj dokument, pri čemu imaju priliku da razmisle o tome kolika su hrabrost i odlučnost bile potrebne da se ovaj dokument ne potpiše.

Profesorka Isabel Bernstajn, čija je specijalnost izučavanje Holokausta, iznela je svoje zapažanje nakon što je posetila ovu muzejsku postavku. „Izložba navodi posetioce na razmišljanje time što pokazuje kako su se Jehovini svedoci borili za svoja uverenja i izabrali put koji su smatrali ispravnim“, rekla je. „U svetu u kom se principi sve manje cene, njihove priče nas inspirišu i podstiču da se zauzmemo za prave vrednosti.“

Braća i sestre koji služe kao vodiči na izložbi

Od otvaranja ove postavke, bilo je više od 8 400 posetilaca. Brat Markos Donadio, portparol Jehovinih svedoka u Argentini, rekao je: „Onima koji nisu upoznati s Jehovinim svedocima izložba pruža bolji uvid u našu istoriju i u to koliko nam je vera važna u životu. Veoma smo uzbuđeni i nadamo se da će što više ljudi imati priliku da poseti ovu izložbu.“

Zahvalni smo za primere vere i hrabrosti braće i sestara koji su izdržali progonstvo. Želimo da po uzoru na njih ostanemo „čvrsti do kraja“ (1. Korinćanima 1:8).