Пређи на садржај

Да ли су Јеховини сведоци против вакцинације?

Да ли су Јеховини сведоци против вакцинације?

 Не. Јеховини сведоци нису против вакцинације. Ми сматрамо да је то лична одлука коју свако доноси за себе. Многи Јеховини сведоци су одлучили да се вакцинишу.

 Ми желимо квалитетно лечење и ценимо напредак на пољу медицине захваљујући коме се смањује ризик од озбиљних болести. Веома смо захвални здравственим радницима на њиховој пожртвованости и посвећености, нарочито у кризним временима.

 Јеховини сведоци сарађују са стручњацима за јавно здравље. На пример, од када је избила пандемија коронавируса, Јеховини сведоци путем овог сајта који је доступан на стотинама језика стално подстичу људе да се држе свих препоручених мера предострожности. То подразумева држање физичке дистанце, прање руку, карантин и ношење заштитних маски, као и поштовање свих мера које се тичу јавних окупљања и свега осталог што власти захтевају или препоручују (Римљанима 13:1, 2).

 У публикацијама Јеховиних сведока се већ деценијама наглашавају следећа библијска начела:

  •   Одлуке што се тиче лечења су лична ствар (Галатима 6:5).

     „[Овај часопис] не препоручује ниједан одређени начин лечења нити пружа савете о некој врсти лечења. Он једноставно износи чињенице и препушта својим читаоцима да сами донесу одлуке“ (Пробудите се! од 8. фебруара 1987, енгл.).

     „На вама је да одлучите да ли ћете се ви или ваша деца вакцинисати“ (Пробудите се! од 22. августа 1965, енгл.).

  •   Ми желимо да се лечимо зато што веома ценимо живот (Дела апостолска 17:28).

     „Када имају здравствене проблеме, Јеховини сведоци се обраћају лекарима за помоћ. Они цене живот и желе да учине све што је у разумној мери могуће и што је у складу са библијским мерилима како би га продужили“ (Стражарска кула од 1. јула 1975, енгл.).

     „Јеховини сведоци немају ништа против узимања лекова и одговарајућег лечења. Они желе да сачувају своје здравље и продуже живот. Штавише, попут Луке, хришћанина који је живео у првом веку, данас су неки Јеховини сведоци лекари [...] Јеховини сведоци цене труд и преданост свих који раде у здравству. Такође, захвални су за њихову помоћ која болеснима веома много значи“ (Стражарска кула од 1. фебруара 2011).