Пређи на садржај

Како могу да постанем Јеховин сведок?

Како могу да постанем Јеховин сведок?

 Да би неко постао Јеховин сведок, потребно је да учини три корака која је Исус описао у Матеју 28:19, 20. У тим стиховима, он је рекао шта неко треба да ради да би био његов ученик, у шта спада и сведочење о његовом Оцу, Јехови.

 1. корак: Упознати се с библијским учењима. Исус је поучио своје следбенике да стварају ученике „учећи их“ (Матеј 28:19, 20). Реч „ученик“ носи у себи мисао о неком ко учи. Библија, посебно учења Исуса Христа, садржи мисли које су потребне да би неко водио срећан и испуњен живот (2. Тимотеју 3:16, 17). Нама је драго што путем бесплатног проучавања Библије можемо помоћи људима да се упознају с њом (Матеј 10:7, 8; 1. Солуњанима 2:13).

 2. корак: Применити научено. Исус је рекао да се онај ко учи о Богу такође мора држати свега што је он заповедио (Матеј 28:20). То значи да проучавање Библије није само учење теорије, већ мора довести до значајних промена у размишљању и понашању особе (Дела апостолска 10:42; Ефешанима 4:22-29; Јеврејима 10:24, 25). Када она почне да се држи Исусових заповести, онда је потакнута да преда свој живот Јехови Богу (Матеј 16:24).

 3. корак: Крштење (Матеј 28:19). Крштење симболизује умирање старог начина живота и почетак новог. Зато се оно у Библији често упоређује са сахрањивањем. (Упоредити с Римљанима 6:2-4.) Дакле, крштење показује јавности да је особа испунила прва два корака која је Исус описао и да тражи од Бога чисту савест (Јеврејима 9:14; 1. Петрова 3:21).

Како ћу знати да ли сам спреман за крштење?

 Разговарајте са скупштинским старешинама. Они ће у разговору с вама видети да ли разумете шта се од вас очекује, да ли примењујете оно што сте научили у животу и да ли сте се добровољно предали Богу (Дела апостолска 20:28; 1. Петрова 5:1-3).

Да ли ови кораци важе и за децу Сведока?

 Да. Ми васпитавамо децу „на Јеховин начин“ и помажемо им да „усвоје његов начин размишљања“, као што стоји у Светом писму (Ефешанима 6:4). Међутим, како расту, сама морају донети одлуку да уче, прихвате и примењују библијска учења да би могла да се крсте (Римљанима 12:2). На крају крајева, свако за себе мора одлучити ког Бога ће обожавати (Римљанима 14:12; Галатима 6:5).