Пређи на садржај

Зашто Јеховини сведоци не учествују у патриотским церемонијама?

Зашто Јеховини сведоци не учествују у патриотским церемонијама?

 Јеховини сведоци поштују власти и државне симболе. Они уважавају право других да се заклињу на верност држави, да поздрављају заставу и певају химну.

 Ми, Јеховини сведоци, не учествујемо у патриотским церемонијама зато што верујемо да оне нису у складу с библијским учењима. Волели бисмо да други поштују наша уверења баш као што ми поштујемо њихово право избора.

У овом чланку

 На којим библијским учењима Јеховини сведоци темеље своју одлуку?

 Одлуку да не учествују у патриотским церемонијама темеље на следећа два библијска учења:

  •   Само Бог заслужује нашу потпуну оданост. У Библији пише: „Јехови, свом Богу, клањај се и једино њему служи“ (Лука 4:8). У заклетвама и химнама се често верност држави ставља испред свега другог. Зато Јеховиним сведоцима савест не дозвољава да учествују у таквим церемонијама.

     Осим тога, за њих је поздрављање заставе једнако идолопоклонству, које Библија забрањује (1. Коринћанима 10:14). Неки историчари указују на то да застава није само државни симбол већ поприма и верски значај. „Застава је у патриотизму главни верски симбол и одаје јој се част као неком божанству“, написао је историчар Карлтон Хејз. a У вези с првим хришћанима, историчар Данијел Меникс је рекао: „Хришћани нису хтели [...] да приносе жртве духовима предака [римских] императора – што је, грубо говорећи, исто као и поздрављање заставе данас.“ b

    Иако Јеховини сведоци не поздрављају заставу, они је неће цепати, спаљивати нити на било који други начин показати непоштовање према њој или неком другом државном симболу.

  •   Пред Богом су сви људи једнаки (Дела апостолска 10:34, 35). У Библији пише да је Бог „од једног човека створио [...] све народе“ (Дела апостолска 17:26). Зато Јеховини сведоци сматрају да би било неисправно издизати једну нацију или етничку групу изнад других. Ми поштујемо све људе, без обзира на то где су рођени или где живе (1. Петрова 2:17).

 Шта ако закон обавезује све грађане да учествују у одређеним церемонијама?

 Јеховини сведоци нису против власти. Они верују да власти постоје зато што им је Бог то дозволио (Римљанима 13:1-7). Такође сматрају да хришћани треба да буду послушни законима државе у којој живе (Лука 20:25).

 Али шта ако је неки државни закон у супротности с Божјим законом? У неким случајевима је можда могуће поднети захтев државним институцијама да се ти закони измене. c Међутим, ако такве измене нису могуће, Јеховини сведоци ће се, уз дужно поштовање према властима, „покоравати Богу, а не људима“ (Дела апостолска 5:29).

 Да ли Јеховини сведоци тиме изражавају своје политичке и социјалне ставове?

 Не. Јеховини сведоци не стају ни на чију страну у друштвеним и политичким збивањима. То што се не заклињу на верност држави, не поздрављају заставу и не певају химну, није одраз њихових политичких ставова, већ верских уверења.

a Essays on Nationalism, стране 107-108.

b The Way of the Gladiator, стране 212.