Пређи на садржај

Поплава која је донела добру вест

Поплава која је донела добру вест

 Дванаест Сведока се 2017. године укрцало на бродић у приобалној регији Москито у Никарагви. Бродић се звао Стури Јамни. Један од чланова посаде по имену Стивен рекао је: „Циљ нам је био да охрабримо малу групу Сведока која живи далеко од урбане средине и да јој помогнемо да проповеда добру вест на свом огромном подручју.“

 Укрцали су се у насељу Лагуна де Перлас а затим пловили око 200 километара реком Рио Гранде де Матагалпа. Тада нису ни слутили да ће име бродића које на језику мискито значи „добра вест“ имати посебно значење за људе који живе дуж ове реке. Након 12 сати путовања, не рачунајући заустављање ради ноћења, ова група Сведока је стигла до свог одредишта – места Ла Круз де Рио Гранде. Шесторо Сведока који тамо живе срдачно су их дочекали.

 Те ноћи је била страшна олуја. У горњем току реке Рио Гранде де Матагалпа пало је толико кише да се она за само неколико сати излила из свог корита, а ниво воде је наставио да расте још два дана. Дворана Краљевства и још многе куће у Ла Крузу биле су поплављене. Браћа која су дошла у посету помогла су мештанима да се евакуишу. Већина њих је наредне две ноћи провела у двоспратној кући једне наше сестре.

Поплављена Дворана Краљевства у Ла Крузу

 Треће ноћи је председник општине Ла Круз дошао до наше браће и затражио њихову помоћ. Стури Јамни је био једини бродић који је био довољно јак да плови побеснелом реком. Председник општине је желео да се овим бродићем превезе група људи која би помагала људима у поплављеним насељима дуж ове реке. Наша браћа су била срећна што могу да помогну.

 Следећег јутра, ти људи су се са тројицом наше браће укрцали на бродић и кренули. Стивен каже: „Река је тад већ била опасна за пловидбу. Носила је ишчупано дрвеће и створили су се велики вирови, а вода је текла брзином и до 18 километара на час.“ Па ипак, овај бродић је успео да стигне до три насеља.

 Наша браћа су искористила ову прилику да мештанима пруже преко потребну утеху. Многима су дали примерак часописа Пробудите се! из 2017. године са насловом Шта предузети у случају катастрофе.

 Људи из насеља дуж реке били су веома захвални за практичну и духовну помоћ коју су им Сведоци пружили. Неки од њих су рекли: „Ови људи су спремни да помогну у невољи.“ Неки други су прокоментарисали: „Они заиста воле своје ближње!“ Када су видели како Сведоци помажу својим суверницима и другим људима, многи су били спремнији да разговарају с њима о Библији.

Марко, један од чланова посаде, искрцао се са бродића да би са мештанима разговарао о Библији

Бродић Стури Јамни у једном од поплављених села