Пређи на садржај

БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Нисам више насилан“

„Нисам више насилан“
  • Година рођења: 1956.

  • Земља рођења: Канада

  • У прошлости: Разочаран у људе, промискуитетан и насилан

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА

 Рођен сам у Калгарију, у канадској држави Алберти. Моји родитељи су се развели док сам још био беба. Мама и ја смо се преселили код њених родитеља. Бака и дека су волели маму и мене. Био сам веома срећно дете. То је био један од најлепших периода у мом животу.

 Када сам имао седам година, мајка се поново удала за мог оца, тако да смо се преселили у Сент Луис, у америчку државу Мисури. Мој свет се тада срушио. Веома брзо сам схватио колико мој отац може бити окрутан. На пример, првог дана у новој школи нека деца су ме малтретирала. Када је отац чуо да се нисам бранио, разбеснео се и ударио ме је јаче него та деца. Ту очеву лекцију сам врло добро запамтио. Први пут сам се потукао када сам имао само седам година.

 Моја мајка је била огорчена због очеве гадне нарави и зато су се често свађали и тукли. Већ са 11 година сам почео да се дрогирам и да пијем. Постајао сам све више агресиван и често сам упадао у уличне туче. До завршетка средње школе песнице су биле мој начин да решим проблеме.

 Са 18 година сам се пријавио у америчку морнарицу. Ту сам се обучио како да убијам људе. Након пет година сам напустио војску и почео да студирам психологију. Желео сам да радим у Федералном истражном бироу (ФБИ). Уписао сам се на факултет у Сједињеним Државама, а када сам се преселио у Канаду, наставио сам да студирам тамо.

 Док сам студирао, потпуно сам се разочарао у људе и друштво уопште. Изгледало је да свако мисли само на себе. Ништа у свету није имало смисла и деловало је да нема решења ни за један проблем у људском друштву. Више нисам веровао да људи могу свет учинити бољим.

 Будући да нисам видео сврху у свом животу, све ми се вртело око алкохола, дроге, новца и секса. Живео сам за провод и непрестано сам мењао девојке. Због вештина које сам стекао током војне обуке, никога се нисам плашио и зато сам се често тукао. Имао сам свој осећај за правду и улазио сам у сукоб са сваким за ког сам сматрао да малтретира друге. Заправо нисам ни био свестан колико сам дубоко заглибио у насиље.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ

 Једног дана смо друг и ја дрогирани у мом подруму спремали једну нелегалну пошиљку марихуане за продају. Он ме је питао да ли верујем у Бога. Одговорио сам: „Ако је Бог одговоран за патњу у свету, онда не желим ништа да имам с њим!“ Следећег дана сам отишао на нови посао. Један колега, који је био Јеховин сведок, упитао ме је: „Да ли мислиш да је Бог одговоран за патњу у свету?“ Изненадило ме је то што ме је питао управо оно о чему сам дан раније причао с другом па сам се озбиљно заинтересовао за ту тему. Следећих шест месеци смо много пута разговарали о животним питањима која су ме највише мучила. Он би ми увек показао шта Библија каже о томе.

 Моја вереница, с којом сам у то време живео, није желела да јој говорим о ономе што сам учио из Библије. Једног дана сам јој рекао да сам позвао Сведоке код нас да заједно проучавамо Библију. Када сам се следећег дана вратио с посла, затекао сам празну кућу. Покупила је све и оставила ме. Изашао сам напоље и заплакао. Преклињао сам Бога за помоћ. У тој молитви сам се први пут Јехови обратио по имену (Псалам 83:18).

 Два дана касније, први пут сам проучавао Библију с једним брачним паром Сведока помоћу књиге Ти можеш заувек да живиш у рају на Земљи. a Те исте ноћи, ту књигу сам прочитао до краја. Дубоко ме је дирнуло оно што сам сазнао о Јехови Богу и његовом Сину, Исусу Христу. Схватио сам да је Јехова врло саосећајан и да га веома погађа када види да ми патимо (Исаија 63:9). На мене је највећи утисак оставило сазнање да ме Бог воли и да је дао свог Сина за мене (1. Јованова 4:10). Разумео сам да је Јехова био стрпљив са мном „јер не жели да ико пропадне, већ да сви дођу до покајања“ (2. Петрова 3:9). Осећао сам да ми пружа шансу да му постанем пријатељ (Јован 6:44).

 Те исте седмице сам први пут отишао и на састанак. Имао сам дугу косу и минђуше. Изгледао сам опасно, али Сведоци су ме прихватили као да сам део породице. Стварно су се показали као прави хришћани. Та атмосфера ме је подсетила на детињство које сам провео са баком и деком. Атмосфера на састанку је била чак и лепша.

 Убрзо сам почео да се мењам због онога што сам учио из Библије. Ошишао сам се, престао да водим неморалан живот, нисам се више дрогирао нити сам пио (1. Коринћанима 6:9, 10; 11:14). Желео сам да угодим Јехови. Када бих сазнао да се њему не допада нешто што сам радио, нисам тражио изговоре, већ сам се мењао. Сазнање да радим нешто погрешно сваки пут би ме проболо попут мача. „Не могу више овако, морам ово да мењам“, говорио бих себи. Не бих оклевао, већ бих се заиста потрудио да променим своја размишљања и поступке. Захваљујући томе, врло брзо бих осетио колико је добро примењивати Јеховине савете. Двадесет деветог јула 1989, шест месеци од мог првог библијског курса, крстио сам се као Јеховин сведок.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО

 Библија ми је помогла да постанем бољи човек. Раније сам био агресиван када бих наишао на некога ко се непријатељски понаша према мени. Али сада дајем све од себе да будем „у миру са свим људима“ (Римљанима 12:18). Знам да са̂м никада не бих успео да се променим и зато сам захвалан Јехови на његовој Речи и светом духу, који су ми помогли у томе (Галатима 5:22, 23; Јеврејима 4:12).

 Дрога, насиље и сексуалне жеље немају више моћ нада мном. Сада се трудим да угодим Јехови Богу и да му дам своје најбоље. Између осталог, дајем све од себе да помогнем и другима да га упознају. Неколико година након крштења отишао сам на други континент како бих проповедао на подручју где је потребно више објавитеља. Током свих ових година, имао сам прилике да многима пренесем драгоцене библијске савете и да будем сведок тога како су им они помогли да постану бољи људи. Срећан сам и што је моја мајка постала Јеховин сведок – делом због тога што је видела како је Библија утицала на моје ставове и понашање.

 Године 1999, у Салвадору сам похађао школу која се сада зове Школа за објавитеље Краљевства. Та обука ми је помогла да постанем још бољи проповедник, као и да будем добар учитељ и пастир у скупштини. Касније, те исте године, венчао сам се са мојом драгом женом, Еухенијом. Заједно служимо у Гватемали као пуновремене слуге.

 Више нисам разочаран животом, већ сам истински срећан. Библијски савети су ми помогли да прекинем с неморалним животом и насиљем и омогућили ми да уживам у животу пуном љубави и мира.

a Јеховини сведоци за проучавање Библије сада користе књигу Буди срећан заувек!