Пређи на садржај

БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Имао сам више питања него одговора“

„Имао сам више питања него одговора“
  • Година рођења: 1976.

  • Земља рођења: Хондурас

  • У прошлости: пастор у једној цркви

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА

 Рођен сам у Ла Сеиби, граду у Хондурасу, као најмлађе од петоро деце и једини дечак. Такође сам једино ја глув у целој породици. Били смо врло сиромашни и живели смо у опасном крају града. Да ствари буду горе, мој отац је несрећним случајем погинуо на послу када сам ја имао око четири године.

 Мајка се старала о мојим сестрама и мени најбоље што је знала и умела, али ретко кад је могла да издвоји новац да ми купи одећу. Током кишних дана често ми је било хладно јер нисам имао топлу одећу.

 Кад сам порастао, научио сам хондураски знаковни језик (LESHO) и тако сам могао да комуницирам с другим глувима. Међутим, моја мајка и сестре нису научиле тај знаковни језик. Оне су комуницирале са мном само помоћу неколико знакова које су знале или саме измислиле. Знам да ме је мајка много волела и штитила од опасности. Помоћу знакова које је знала упозорила ме је на пороке као што су пушење и опијање. Зато сам јој веома захвалан што ми је помогла да не упаднем у замку зависности од неког порока.

 Док сам био мали, мајка је имала обичај да ме води у католичку цркву, али ја тамо нисам ништа разумео јер није било никог ко би ми ишта превео на знаковни. Било ми је толико досадно да сам са неких десетак година престао да идем с њом у цркву. Па ипак, и даље сам имао жељу да сазнам ко је Бог и какав је он.

 Године 1999, када сам имао 23, срео сам једну жену из Сједињених Држава која је припадала једној евангелистичкој цркви. Она ми је давала часове Библије и научила ме амерички знаковни језик (ASL). Толико ми се свидело оно што сам научио из Библије да сам одлучио да постанем пастор. Зато сам се преселио у Порторико да бих могао да идем у један хришћански центар за обуку глувих. Када сам се 2002. вратио у Ла Сеибу, уз помоћ неких пријатеља основао сам цркву за глуве. Међу њима је била и Патрисија, која је касније постала моја супруга.

 Као пастор наше цркве, држао сам проповеди на хондураском знаковном језику и објашњавао догађаје из Библије помоћу слика и глуме да би глуви могли да разумеју. Такође сам посећивао глуве из оближњих градова како би им помагао у њиховим проблемима и пружао им подршку. Чак сам ишао и на једно мисионарско путовање у Сједињене Државе и Замбију. Али у суштини, тада нисам баш добро познавао Библију. Могао сам да пренесем другим глувима само оно што је мени неко објаснио и оно што сам са̂м разумео помоћу слика. Другим речима, имао сам више питања него одговора.

 Једног дана, неколико чланова моје цркве почело је да шири неке лажи о мени. Причали су да пијем и да варам своју жену. То ме је разочарало и наљутило. Недуго после тога, Патрисија и ја смо напустили ту цркву.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ

 Јеховини Сведоци су често долазили на наша врата, али ми никада нисмо желели да разговарамо с њима. Међутим, када смо напустили нашу цркву, Патрисија је одлучила да проучава Библију с једним паром Сведока, са Томасом и Ликси. На мене је оставило снажан утисак то што они нису били глуви али су ипак научили знаковни језик. Није прошло дуго и ја сам им се придружио у проучавању.

 Неколико месеци смо проучавали Библију користећи кратке филмове на америчком знаковном језику. А онда су неки наши пријатељи почели да тврде да су Сведоци само следбеници неког човека, па смо престали да проучавамо Библију с њима. Премда ми је Томас изнео неке чињенице које говоре у прилог томе да то није тачно, ја му нисам веровао.

 Када је Патрисија неколико месеци касније упала у тешку депресију, молила је Бога да јој поново пошаље Јеховине сведоке на врата. Недуго након тога, једна комшиница која је Јеховин сведок посетила је Патрисију и понудила се да замоли Ликси да поново наврати код нас. Показало се да је Ликси била прави пријатељ. Сваке недеље је долазила код нас да би Патрисији подигла дух и да би проучавала Библију с њом. Али мене су и даље мучиле неке сумње у вези са Сведоцима.

 Године 2012, Јеховини сведоци су учествовали у једној акцији у којој су делили DVD на хондураском знаковном језику Да ли желите да сазнате истину? Ликси нам је донела један. Кад сам га погледао, био сам шокиран сазнањем да се многа црквена учења која сам и ја преносио другима, као што су пакао и бесмртност душе, не могу наћи нигде у Библији.

 Следеће недеље сам отишао у Дворану Краљевства Јеховиних сведока да бих разговарао с Томасом. Рекао сам му да бих волео да учим друге глуве ономе што у Библији стварно пише, али не као Јеховин сведок. Моја замисао је била да оснујем једну потпуно нову и самосталну цркву за глуве људе. Томас ме је похвалио због моје јаке жеље да помогнем другима, а онда ми је показао шта пише у Ефешанима 4:5, где се истиче колико је важно јединство у правој хришћанској скупштини.

 Такође ми је дао DVD Јеховини сведоци – вера на делу, 1. део: Излазак из таме на америчком знаковном језику. У овом филму је приказано како је једна група људи пажљиво истраживала Библију да би разумела која су права библијска учења. Док сам га гледао, поистоветио сам се с тим људима. Баш као и они, и ја сам трагао за истином. Тај филм ме је уверио да Сведоци преносе истину, јер они своја учења темеље искључиво на Библији. Тако сам поново почео да проучавам Библију, и 2014. Патрисија и ја смо се крстили као Јеховини сведоци.

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО

 Допада ми се скупштина Јеховиних сведока, јер је морално чиста, баш као што је и Бог оличење чистоте, то јест светости. Сведоци се труде да се та чистота огледа како у њиховом говору тако и у њиховом опхођењу с другима. Они су мирољубиви и помажу једни другима. Уједињени су и свако од њих другима преноси иста библијска учења, без обзира на то из које су земље или који језик говоре.

 Уживао сам у томе да учим о чему заправо Библија говори. Примера ради, сазнао сам да је Јехова Свемоћни Бог, Врховни Владар целе земље. Њему су драги и глуви и они који чују. Много ми значи то што сам сазнао да ме Бог воли. Такође сам сазнао да ће земља једнога дана постати предиван рај и да имамо могућност да уживамо у вечном животу и савршеном здрављу. Једва чекам дан када ће се све то обистинити.

 Патрисија и ја волимо да другим глувима говоримо о томе шта се каже у Библији. Тренутно проучавамо Библију са три члана цркве којој смо раније припадали. Али сада немам толико питања о учењима која преносим другима као кад сам био пастор. Коначно сам пронашао одговоре на своја питања, и то проучавајући Библију с Јеховиним сведоцима.