Пређи на садржај

Сестра Хермина Шмит

18. АПРИЛ 2024.
НЕМАЧКА

Хермина Шмит, последњи преживели Јеховин сведок из нацистичких концентрационих логора, преминула са 98 година

Хермина Шмит, последњи преживели Јеховин сведок из нацистичких концентрационих логора, преминула са 98 година

Хермина пре него што је послата у концентрациони логор Штутхоф

Дана 31. марта 2024, сестра Хермина Шмит је преминула са 98 година. Према нашим сазнањима, она је последњи преживели Јеховин сведок који је због своје вере био у нацистичким концентрационим логорима.

Хермина је рођена 13. новембра 1925. у Гдањску, који је сада део Пољске. Њени родитељи, Оскар и Фрида Кошмидер, били су Јеховини сведоци. Они су јој помогли да развије снажну веру и поуздање у Јехову. Године 1939, нацистичке трупе су заузеле Гдањск и од тада су Јеховини сведоци били немилосрдно прогоњени. У то време је шеснаестогодишња Хермина предала свој живот Јехови и крстила се 2. маја 1942.

У јуну 1943, нацисти су ухапсили и затворили Хермину, која је тада имала 17 година. Поново је ухапшена у априлу 1944. и овог пута је послата у концентрациони логор Штутхоф. Присећајући се тог страшног времена, Хермина је једном рекла: „Тешко је заборавити све што смо преживели. Било је болно и понижавајуће. Гестапо је на сваки могући начин покушавао да ме сломи. Нисам била херој, већ само обична девојка. Али нисам нимало сумњала у то шта треба да радим. Била сам решена да останем верна Богу и да слушам своју савест. Када то радиш, имаш мир и са самим собом, а и с Богом.“

Хорст и Хермина у марту 1995.

Годину дана касније, у априлу 1945, руска војска се приближила Штутхоф. Есесовци су натерали многе затворенике да се укрцају на барже и оставили их на мору како руска војска не би могла да их ослободи. Хермина и још 370 њих спасени су кад је њихова баржа пристала код данског острва Мон у мају 1945. Убрзо након тога, Хермина је пронашла своје родитеље.

Хермина се 1947. удала за Хорста Шмита. Он није хтео да служи војску и кријумчарио је библијску литературу у време кад су активности Јеховиних сведока биле забрањене. Осуђен је на смрт и био је у затвору Бранденбург-Герден. Међутим, кратко пре него што је требало да буде погубљен, затвор је ослобођен од нациста 27. априла 1945. Хорст и Хермина су у браку били скоро 63 године, до његове смрти 2010.

Хорст и Хермина Шмит су годинама јавно говорили о ономе што су доживели за време рата. У једном интервјуу 1998, Хермина је рекла: „Мој живот није био лак, али га не бих мењала ни за шта. Служење Јехови је најбољи начин живота.“

Захвални смо за Херминин пример верности у кушњама. Угледајмо се на њену веру тако што ћемо бити храбри и непоколебљиви, уверени да ће Јехова увек штитити своје верне слуге (Псалам 31:23, 24).