Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Значај игре у развоју детета

Значај игре у развоју детета

 Спонтана игра код деце подстиче радозналост и машту, доприноси њиховом развоју и помаже им да буду спретнија.

 У то на пример спада:

  •   Цртање

  •   Прављење колача

  •   Игре претварања

  •   Певање

  •   Слагање коцки

  •   Играње разним предметима (чак и обична картонска кутија може разбуктати машту)

 У многим земљама пасивна забава и организоване активности све више потискују спонтану игру.

 Треба ли то да вас брине?

 Шта треба да знате

  •   Спонтана игра доприноси развоју детета. Она унапређује физичко и ментално здравље, подстиче креативност и помаже деци да развију вештине комуницирања. Тако деца уче да буду стрпљива, да доносе добре одлуке, да контролишу своје емоције и да се добро слажу са онима с којима се играју. Једноставно речено, игра припрема децу за одрасло доба.

  •   Превише времена пред екраном лоше утиче на дете. Претерано коришћење електронских уређаја може створити зависност и често се доводи у везу са гојазношћу деце и агресивним понашањем. Родитељи треба да имају на уму да електронски уређаји нису најбоље играчке за њихово дете.

  •   Планиране активности имају и своје лоше стране. Када деца имају превише организованих активности, једноставно немају времена за спонтану игру која им је преко потребна, јер управо таква игра код њих подстиче радозналост и креативност.

 Шта можете учинити

  •   Побрините се да дете има времена да се игра. Колико год вам околности дозвољавају, пустите децу да се играју напољу да би што боље упознала природу. Дозволите им да раде оно у чему уживају и дајте им играчке које развијају креативност. a

     За размишљање: Које особине и вештине моје дете може развити захваљујући спонтаној игри и како му то касније у животу може користити?

     Библијско начело: „Телесно вежбање је корисно“ (1. Тимотеју 4:8).

  •   Ограничите време које дете проводи пред екраном. Добро размислите пре него што детету дате у руке телефон или таблет или га пустите да гледа ТВ да бисте ви могли нешто друго да радите. Педијатри кажу да деца млађа од две године уопште не треба да гледају у екран, а деца узраста од две до пет година не треба да буду испред екрана више од сат времена дневно. b

     За размишљање: Колико ћу дозволити детету да буде испред екрана? Да ли би требало да за то време будем поред њега? Има ли других корисних ствари које би могле да му заокупе пажњу?

     Библијско начело: „Добро пазите како живите – немојте живети као немудри, него као мудри. Мудро користите време“ (Ефешанима 5:15, 16).

  •   Немојте претеривати са организованим активностима. Тачно је да оне могу помоћи вашем детету да научи нешто ново или да се опроба у неком спорту. Међутим, превише организованих активности често ствара додатни стрес, не само деци већ и родитељима који их воде на све те активности. Наравно, начело из Ефешанима 5:15, 16 може се применити и у овом случају.

     За размишљање: Да ли моја деца имају превише организованих активности? Ако их имају, шта би ту могло да се промени?

     Библијско начело: Просудите шта је најважније (Филипљанима 1:10).

a Многе фабричке играчке не подстичу децу да буду креативна. За разлику од њих, једноставне играчке или предмети попут коцки за слагање или картонских кутија пружају детету прилику да развије машту.

b „Време проведено испред екрана“ односи се на забаву, а не на разговоре са породицом и пријатељима путем видео-позива или на праћење састанака или других програма у кругу породице.