Пређи на садржај

Да ли је Исусово тело било умотано у Торински покров?

Да ли је Исусово тело било умотано у Торински покров?

Одговор из Светог писма

 Торински покров се не спомиње у Светом писму. У питању је ланено платно за које многи верују да представља покров у који је било умотано тело Исуса Христа. Зато се сматра једном од најсветијих реликвија хришћанства. Данас се овај покров чува у торинској катедрали, у посебно направљеном кућишту.

 Да ли Свето писмо подупире теорију да ово платно представља Исусов покров? Не.

 Погледајмо три чињенице о Торинском покрову које нису у складу са Светим писмом.

  1.   Торински покров представља један комад платна димензија 442 пута 113 центиметара. На њега је по дужини пришивена трака ширине осам центиметара.

     Шта каже Свето писмо: Исусово тело није било умотано у један комад ланеног платна, већ у више платнених трака. Глава му је била умотана у посебан комад платна. Након што је Исус ускрснуо, један од његових апостола ушао је у празну гробницу и видео „завоје како леже“. У Светом писму стоји да је тај апостол још видео „платно које је било на Исусовој глави, али није било са завојима, него је засебно било смотано на једном месту“ (Јован 20:6, 7).

  2.   На покрову су видљиве мрље за које се сматра да представљају трагове крви с неопраног тела.

     Шта каже Свето писмо: Након што је Исус умро, његови ученици су припремили његово тело „према јудејском погребном обичају“ (Јован 19:39-42). Према том обичају, тело се пре сахране купало и мазало уљима и мирисним биљем (Матеј 26:12; Дела апостолска 9:37). То значи да су Исусови ученици прво опрали његово тело, а затим га умотали у завоје.

  3.   На покрову се назире обрис мушкарца „који је положен дуж половине платна, док је друга половина пресавијена преко главе и покрива цео предњи део тела“ (Encyclopædia Britannica).

     Шта каже Свето писмо: Исусови ученици су разговарали о његовој смрти, празној гробници и сведочењу жена „да су им се показали анђели који су рекли да је он жив“ (Лука 24:15-24). Да се у Исусовом гробу налазио покров, Исусови ученици би сигурно споменули и покров и обрисе на њему. Међутим, у Светом писму такав разговор није забележен.

Да ли Торински покров треба сматрати реликвијом?

 Не. Чак и да је у питању Исусов покров, то би и даље било погрешно. Погледајмо зашто је тако на основу неких начела из Светог писма.

  1.   Непотребно је. Исус је објаснио: „Бог је Дух, и они који га обожавају морају га обожавати духом и истином“ (Јован 4:24). Обожавање Бога на исправан начин не укључује реликвије нити иконе.

  2.   Забрањено је. Једна од Десет заповести забрањује идолопоклонство (Поновљени закони 5:6-10). Слично томе, у Светом писму хришћанима је заповеђено: „Клоните се идола!“ (1. Јованова 5:21). Неки могу рећи да за њих овај покров није идол, већ симбол њихове вере у Бога. Међутим, симбол постаје идол када му се исказује претерано поштовање. a Према томе, онај ко жели да угоди Богу неће обожавати нити дубоко поштовати никакав предмет, па ни покров.

a Идол је слика, приказ или симбол који је предмет дубоког поштовања, обожавања.