Пређи на садржај

Шта представља скерлетна звер из 17. поглавља Откривења?

Шта представља скерлетна звер из 17. поглавља Откривења?

Одговор из Светог писма

 Звер скерлетне боје, описана у 17. поглављу Откривења, симболизује организацију која је формирана да би ујединила и заступала нације света. Прво је постојала под именом Друштво народа, а данас је позната као Уједињене нације.

На основу чега то можемо закључити?

  1.   Политичко тело. Скерлетна звер има „седам глава“ за које се каже да представљају „седам гора“ и „седам краљева“, то јест седам владајућих сила (Откривење 17:9, 10). Горе и звери у Библији представљају владавине (Јеремија 51:24, 25; Данило 2:44, 45; 7:17, 23).

  2.   Повезаност са светским политичким системом. Скерлетна звер подсећа на седмоглаву звер из 13. поглавља Откривења, која представља светски политички систем. Обе имају седам глава, десет рогова и хулна имена (Откривење 13:1; 17:3). Ове сличности су превише упадљиве да би биле случајне. Скерлетна звер је лик звери која представља светски политички систем (Откривење 13:15).

  3.   Своју моћ дугује људским властима. Скерлетна звер потиче од политичких сила, то јест њима дугује своје постојање (Откривење 17:11, 17).

  4.   Повезаност с религијом. Вавилон Велики, који симболизује све лажне религије у свету, седи на скерлетној звери. Тиме је приказано да религиозне организације имају утицај на звер (Откривење 17:3-5).

  5.   Вређа Бога. Звер је пуна „хулних имена“ (Откривење 17:3).

  6.   Привремена неактивност. Скерлетна звер ће се једно време наћи у бездану a, то јест биће неактивна, али ће се поново појавити (Откривење 17:8).

Испуњење библијског пророчанства

 Погледајте како су Уједињене нације и њихов претходник, Друштво народа, испунили библијско пророчанство о скерлетној звери.

  1.   Политичко тело. Уједињене нације подржавају политички систем и заступају начело „суверене једнакости свих својих чланова“. b

  2.   Повезаност са светским политичким системом. Уједињене нације су 2011. имале 193 чланице. То им даје основу за тврдњу да заступају већину држава и народа у свету.

  3.   Своју моћ дугују људским властима. Уједињене нације дугују постојање својим чланицама, а од њих зависи и колико ће моћи и ауторитета имати.

  4.   Повезаност с религијом. И Друштво народа и Уједињене нације увек су имале подршку светских религија. c

  5.   Вређа Бога. Сврха Уједињених нација је „очување мира и безбедности у свету“. d Иако је то племенит циљ, Уједињене нације у ствари вређају Бога јер тврде да ће постићи оно што може постићи само Божје Краљевство (Псалам 46:9; Данило 2:44).

  6.   Привремена неактивност. Друштво народа, које је непосредно након Првог светског рата формирано да би очувало мир, није могло да спречи сукоб светских размера. Престало је да постоји када је 1939. избио Други светски рат. Када се рат завршио 1945, формиране су Уједињене нације. Њихова сврха, методе рада и структура веома су слични онима које је имало Друштво народа.

a Према делу Vine’s Expository Dictionary of Old and New Testament Words, грчка реч преведена са „бездан“ означава „немерљиву дубину“. У Библији, „бездан“ означава место или стање заточеништва и потпуне неактивности.

b Видети члан 2 Повеље Уједињених нација.

c Примера ради, у Америци је 1918. веће које је представљало више протестантских деноминација усвојило декларацију у којој је стајало да ће Друштво народа бити „политички одраз Божјег Краљевства на земљи“. Године 1965, представници будизма, ислама, јудаизма, католицизма, православља, протестантизма и хиндуизма окупили су се у Сан Франциску да би подржали Уједињене нације и молили се за њих. Поред тога, папа Јован Павле II је 1979. изразио наду да ће Уједињене нације „заувек остати највиши форум за успоставу мира и правде“.

d Видети члан 1 Повеље Уједињених нација.