Пређи на садржај

Да ли се у Светом писму спомиње чистилиште?

Да ли се у Светом писму спомиње чистилиште?

Одговор из Светог писма

 Не, не спомиње се. У Светом писму се не налази реч „чистилиште“, нити оно говори о томе да се у чистилишту прочишћавају душе умрлих. a Погледајте шта Свето писмо говори о греху и смрти и како је то у супротности са учењем о чистилишту.

  •   Особу од греха чисти вера у Исусову крв, а не време проведено у „чистилишту“. Библија каже: „Крв Исуса, [Божјег] Сина, чисти нас од сваког греха.“ Осим тога, каже и да нас је Исус Христ „својом крвљу ослободио наших греха“ (1. Јованова 1:7; Откривење 1:5). Исус је свој живот дао „као откупнину за многе“ да би платио за грехе човечанства (Матеј 20:28).

  •   Они који су умрли нису свесни ничега. „Живи су свесни тога да ће умрети, а мртви нису свесни ничега“ (Проповедник 9:5). Особа која је умрла не осећа ништа и зато не може бити прочишћена ватром у чистилишту.

  •   Након смрти, нема казне за грехе. Библија каже да је „плата за грех [...] смрт“ и „ко је умро, ослобођен је од свог греха“ (Римљанима 6:7, 23). Смрт је коначна казна за грех.

a У вези са чистилиштем, књига Orpheus: A General History of Religions каже да „у Јеванђељима нема ни речи о томе“. Нешто слично се каже и у католичкој енциклопедији: „У Светом писму не постоји чврсто и посве јасно упориште за овај наук“ (Suvremena katolička enciklopedija, Лаус, Сплит, 1998, стр. 159).

b Видети Opći religijski leksikon, стр. 170.