Пређи на садржај

Да ли Бог постоји?

Да ли Бог постоји?

Одговор из Светог писма

 Да, Свето писмо пружа снажан доказ да Бог постоји. Оно нас подстиче да стекнемо веру у Бога, али не тако што ћемо слепо прихватити верска учења, већ тако што ћемо користити свој разум (Римљанима 12:1; 1. Јованова 5:20). Осмотрите след резоновања из Светог писма.

  •   Постојање свемира у ком влада ред и у ком има живота говори у прилог томе да постоји Створитељ. У Светом писму пише: „Јер сваки дом је неко саградио, а онај ко је све саградио јесте Бог“ (Јеврејима 3:4). Иако је ова логика једноставна, многи високообразовани људи сматрају је необоривом. a

  •   Наш живот се не своди на задовољавање физичких потреба. Као људи имамо урођену потребу да разумемо сврху живота. Свето писмо то назива ’духовним потребама‘, које обухватају и жељу да упознамо и обожавамо Бога (Матеј 5:3; Откривење 4:11). Ту потребу не бисмо имали да Бог не постоји. Можемо закључити да је он Створитељ пун љубави јер жели да је задовољимо (Матеј 4:4).

  •   У Светом писму су вековима унапред записана детаљна пророчанства која су се у потпуности испунила. Њихова тачност и прецизност пружају чврст доказ да потичу из надљудског извора (2. Петрова 1:21).

  •   Писци Светог писма су знали научне чињенице које су откривене тек вековима касније. На пример, у прошлости су многи веровали да Земља стоји на животињи, као што је слон. Међутим, у Светом писму пише да је Бог земљу „обесио ни на чем“ (Јов 26:7). Такође, оно тачно описује облик Земље када каже да је она круг b (Исаија 40:22). Откуд библијским писцима информације које су биле далеко испред њиховог времена? Многи сматрају да је најлогичнији одговор да су их добили од Бога.

  •   У Библији се налазе одговори на многа важна питања. Без тачних и прихватљивих одговора, човек би се могао приклонити атеизму. Нека од тих питања су: Ако је Бог свемоћан и пун љубави, зашто постоје зло и патња? Зашто религија често проузрокује зло, а не добро? (Титу 1:16).

a На пример, покојни астроном Алан Сандејџ је једном приликом о свемиру рекао следеће: „Сматрам прилично невероватним да је такав ред настао из хаоса. Мора постојати неки извор организованости. Постојање Бога је за мене мистерија, али и објашњење за настанак свега што нас окружује.“

b Изворна реч која је у Исаији 40:22 преведена са ’круг‘ може се односити и на ’куглу‘. У неким преводима Библије стоји „земаљска кугла“ (Douay Version).