Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Природни лепак у слузи пужа голаћа

Природни лепак у слузи пужа голаћа

 У хирургији већ дуго постоји потреба за медицинским лепком који би могао да се користи током операција и који би био од велике помоћи у зарастању унутрашњих рана. Већина лепака који данас постоје нису подесни за унутрашње органе. Они су токсични, постају крути када се осуше и не могу лепити влажно ткиво. Међутим, научници који су проучавали слуз пужа голаћа a нашли су начин да реше ове проблеме.

 Размислите о следећем: Када је пуж голаћ угрожен, он почиње да лучи слуз која је толико лепљива да може да га причврсти чак и за мокар лист. То је његов механизам одбране који му уједно омогућава и одређену меру покретљивости.

 Научници су открили неколико фактора због којих је пужева слуз толико ефикасан природни лепак. У чему је тајна њене снаге? У хемијским везама и електростатичкој сили привлачења. Осим тога, пужева слуз продире испод површине подлоге на којој се он налази. Она је и изузетно еластична, што долази до изражаја када неко покуша да га одвоји од те подлоге. По узору на ову слуз и њене карактеристике, научници су произвели лепак далеко јачи од оних који се тренутно користе у медицини. Штавише, овај лепак може да се користи и на унутрашњим органима. Каже се да овај нови лепак приања уз површину ткива „баш као што хрскавица приања уз кост“.

 Стручњаци верују да ће овај лепак постати део опреме сваког хирурга и да више неће бити потребе за копчама и шавовима у хирургији. Овај лепак би се могао користити за обнављање хрскавице и за уградњу медицинских имплантата. Лабораторијски тестови су већ показали да се помоћу овог лепка може ефикасно затворити рупа на срцу свиње и јетри пацова.

 Најбоља решења за уобичајене проблеме најчешће се налазе у свету природе. „Тајна је у томе да знамо где да тражимо решења, као и да препознамо и применимо добре идеје“, каже Доналд Ингбер, директор института на ком је направљен овај синтетички лепак.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је природни лепак у слузи пужа голаћа настао еволуцијом или је дело Створитеља?

a Латински назив овог пужа је Arion subfuscus.