Пређи на садржај

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Припијајући диск прилепуше

Припијајући диск прилепуше

 Прилепуша је врста рибе која има способност да се чврсто прилепи за друга морска створења и да се затим лако одлепи од њих, а да притом не повреди домаћина. Ова способност је заинтригирала многе научнике.

 Размислите о следећем: Прилепуше се каче на раже, ајкуле, корњаче, китове и друга морска створења, без обзира на структуру њихове коже или оклопа. Ове рибе се хране паразитима и оним што њихов домаћин не поједе, а уз то имају „бесплатан превоз“ и заштиту од грабљиваца. Научници покушавају да одгонетну како функционише тај припијајући диск који овој врсти риба омогућује да се нежно али чврсто прилепе за различите површине.

 Прилепуше на кит ајкули

 Тај диск се налази на глави ове рибе. Спољашња ивица диска је задебљана и мекана тако да чврсто приања за површину стварајући вакуум. Унутар диска се налазе низови залистака са сићушним тврдим иглицама. Када се залисци подигну, иглице долазе у контакт са кожом домаћина и стварају трење. Комбинација вакуума и трења омогућава прилепуши да се чврсто држи за домаћина без обзира на брзину којом се креће или изненадну промену правца.

 Научници су импресионирани прилепушиним припијајућим диском и зато су дизајнирали сличан диск који може да прионе уз разне површине. Када су тестирали ову справицу, она је издржала силу коју су вршила тела и неколико стотина пута тежа од ње.

 Технологија заснована на припијајућем диску прилепуше могла би имати примену на многим пољима. На пример, могла би се користити код праћења морских створења у сврху проучавања, приликом истраживања морских дубина и за причвршћивање светиљки или алата на површине мостова или бродова које су под водом.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је припијајући диск прилепуше настао еволуцијом или је дело Створитеља?