Пређи на садржај

Blue Planet Archive/Mark Conlin

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Необично мрешћење калифорнијског гавуна

Необично мрешћење калифорнијског гавуна

 Рибица калифорнијски гавун мрести се на пацифичкој обали Калифорније. Она тачно зна којим данима и у које време треба да се мрести да би њено потомство преживело.

 Размислите о следећем: Гавуни се мресте током три или четири ноћи за време високе плиме, која настаје када је месец пун или млад. Уколико би се мрестили неколико ноћи пре пуног или младог месеца, таласи би спрали икру и однели је у море. Али пошто се они мресте одмах након највише плиме, све слабији таласи не могу допрети до икре, те она остаје безбедно положена у песку.

Wally Skalij/Los Angeles Times via Getty Images

 Осим тога, током сезоне мрешћења у пролеће и лето, ниво плиме је увек виши током ноћи него током дана. Зато рибе ноћу хватају таласе како би отишле што даље на обалу и положиле јаја на безбедно ван домашаја таласа.

 Када се мресте, гавуни чекају највећи талас како би се насукали што даље на обалу. Кад се вода повуче, женка се до пола закопа у песак, са репом надоле. Док она полаже икру од пет до осам центиметара дубоко у песак, један или више мужјака оплођавају икру. Затим се рибице праћакају према води док их следећи талас не однесе назад у океан.

 Оплођена јајашца се развијају у влажном песку, али се не могу излећи без таласања воде. Зато ће се излећи две седмице касније, када наиђе следећа плима. Ако до тога не дође, чекаће четири седмице до наредне плиме.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је за то што калифорнијски гавун зна када и како да се мрести заслужна еволуција или је то неко осмислио?