Пређи на садржај

© Kim, Hyun-tae/iNaturalist. Licensed under CC-BY-4.0

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Зов јапанске гаталинке

Зов јапанске гаталинке

 Мужјаци јапанске гаталинке су познати по свом упорном зову. Иако њихово оглашавање делује као да је потпуно насумично, зов сваког мужјака се може распознати чак и у веома бучној групи. У Јапану су научници који изучавају жабе открили да је тајна у томе што они усаглашавају своје крекетање.

 Размислите о следећем: Мужјак јапанске гаталинке се оглашава како би привукао женке. Гласне жице стварају звук и он се појачава док пролази кроз звучни мехур који се налази на његовом врату.

 Како се зов појединог мужјака може распознати у тој гомили? Научници су открили да свака жаба има свој ред кад се оглашава. На тај начин се избегава преклапање звукова, тако да се јасно чује крекетање сваког мужјака. Пошто су међусобно усклађени, мужјаци између два оглашавања имају времена да предахну.

 Инспирисани оглашавањем јапанских гаталинки, стручњаци на пољу бежичне комуникације помоћу математичких прорачуна настоје да побољшају пренос података. Циљ је да се пакети података међусобно не преклапају, што доприноси квалитетнијем преносу и мањој потрошњи енергије.

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност јапанских гаталинки да усаглашавају свој зов настала еволуцијом или је то неко осмислио?