Пређи на садржај

Albert Wright/iStock via Getty Images

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Гнездо коке хумкашице

Гнездо коке хумкашице

 Кока хумкашица која живи у јужном копненом делу Аустралије одржава температуру гнезда, то јест хумке, константном, тако да се она увек креће око 34 степена Целзијуса. Како ова птица током целе године даноноћно одржава ову температуру?

 Ове птице сваке зиме ископају једну велику рупу која је дубока један метар, а широка три метра. Затим је мужјак напуни травом, лишћем и слично. Када касне зимске кише све то натопе, онда ископа једну мању рупу за полагање јаја и све то покрије песком. Када вегетација почне да се распада и загрева, ствара се природни инкубатор.

Како би очувала јаја (1), кока хумкашица користи сунчеву топлоту и топлоту која настаје због распадања вегетације (2). Тиме што регулишу дебљину изолације (3), ове птице успеју да месецима одрже температуру гнезда на око 34 степена. То раде тако што набацују и разгрћу земљу својим канџама (4)

 Сваки пут када женка треба да положи јаје, мужјак разгрће земљу како би она могла да га положи у рупу припремљену за то. Затим поново враћа земљу на своје место. Од септембра до фебруара a женка положи до 35 јаја.

 Ова птица често завлачи кљун у хумку да би проверила температуру песка. А онда, у зависности од годишњег доба, регулише температуру хумке. На пример:

  •   Током пролећа, труљењем вегетације се подиже температура хумке. Зато мужјак разгрће земљу којом је затрпано јаје, а касније покрива гнездо расхлађеном земљом.

  •   Током врелих летњих дана, мужјак набацује још песка на хумку да се јаја не би прегрејала. Након што се ноћу расхладе, он изјутра склања песак да се температура не би превише спустила.

  •   На јесен, када вегетација иструли, мужјак у најтоплијем делу дана склони скоро сву земљу тако да сунце греје јаја и извађену земљу. Затим враћа загрејану земљу да се јаја не охладе током ноћи.

 Сваког дана мужјак у просеку проведе пет сати радећи око гнезда и премести укупно 850 килограма земље. Још једна добра ствар произлази из тога што он стално премешта ту земљу. Земља је растреситија и самим тим пилићима је лакше да се излегу и изађу на површину.

 Погледајте како коке хумкашице расклањају земљу са гнезда

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност коке хумкашице да одржава температуру гнезда настала еволуцијом или ју је неко осмислио?

a Пошто се пилићи излегу за седам до осам недеља, услови у гнезду треба да се одржавају до априла.