Пређи на садржај

ОБЈАШЊЕЊЕ БИБЛИЈСКИХ СТИХОВА

Исус Навин 1:9: „Буди слободан и храбар“

Исус Навин 1:9: „Буди слободан и храбар“

 „Поново ти заповедам: Буди храбар и јак! Не бој се и не плаши се, јер куд год пођеш, с тобом је Јехова, твој Бог“ (Исус Навин 1:9, превод Нови свет).

 „Нијесам ли ти заповједио: буди слободан и храбар? не бој се и не плаши се; јер је с тобом Господ Бог твој куда год идеш“ (Исус Навин 1:9, Даничић–Караџић).

Значење Исуса Навина 1:9

 Јехова a Бог је овим речима уверио свог слугу Исуса Навина да може бити храбар и јак упркос тешким околностима и наизглед несавладивим препрекама. Исус Навин није имао разлога да се боји будућности јер је Јехова обећао да ће увек бити уз њега и да ће му помагати ако се буде држао његових заповести. Бог је био уз њега тако што му је пружао вођство и давао му победе над непријатељима.

 Како је Исус Навин могао бити „храбар и јак“? Храброст и снагу могао је црпсти из светих списа које је Јехова у то време дао људима. Ти списи су обухватали читав Закон који је Јеховин слуга Мојсије дао Исусу Навину (Исус Навин 1:7). b Јехова је рекао Исусу Навину да пажљиво чита тај Закон, то јест да, према преводу Даничић–Караџић, размишља о њему дан и ноћ (Исус Навин 1:8). Читање и размишљање о Божјем закону помогло је Исусу Навину да у свом срцу чврсто реши да ће вршити Божју вољу. Затим је требало да поступа по ономе што је научио из Божје Речи „да би савесно чинио све што је у њој написано“. Једино је тако могао поступати мудро и бити успешан у свему што је радио. И тако је и било. Иако се суочавао са многим проблемима, имао је срећан и испуњен живот зато што је верно служио Јехови (Исус Навин 23:14; 24:15).

 Речи које је Јехова упутио Исусу Навину храбре и нас данас. Оне откривају колико Јехова брине за све своје верне слуге, нарочито када се суочавају са проблемима. Он жели да они буду успешни баш као што је то био и Исус Навин. Попут њега, сви ми можемо бити храбри и јаки ако редовно читамо Божју Реч, дубоко размишљамо о ономе што смо прочитали и поступамо у складу с тим.

Контекст Исуса Навина 1:9

 Након Мојсијеве смрти, Јехова је за вођу израелског народа поставио Исуса Навина (Исус Навин 1:1, 2). У то време, израелски народ се спремао да уђе у Обећану земљу, то јест Ханан. Пред њима су се налазили моћни непријатељи. Хананци, против којих је требало да се боре, били су веома зли c (Поновљени закони 9:5; 20:17, 18). Осим тога, били су бројнији и имали су боље опремљену војску (Исус Навин 9:1, 2; 17:18). Међутим, Исус Навин се храбро држао Јеховиних смерница. И Бог је заиста био с њим, пошто су Израелци за само шест година победили већину својих непријатеља (Исус Навин 21:43, 44).

a На хебрејском језику Божје име се састоји од четири сугласника која се на српском обично преносе као ЈХВХ, што је познато као тетраграм. У преводу Даничић–Караџић на овом месту стоји „Господ“. Више информација о томе ко је Јехова и зашто се у неким библијским преводима не налази његово име можете видети у чланку „Ко је Јехова?

b Свети списи које је Исус Навин имао на располагању, а који су сада део Библије, вероватно су обухватали пет Мојсијевих књига (Постанак, Излазак, Левитска, Бројеви и Поновљени закони), књигу о Јову и један или два псалма.

c Више појединости о томе зашто је такав рат био неопходан можете видети у чланку „Зашто је Бог водио рат против Хананаца?“ у Стражарској кули од 1. јануара 2010.