Пређи на садржај

Пређи на садржај

ИГРА СЛУЧАЈА ИЛИ ДЕЛО СТВОРИТЕЉА?

Биљке вичне математици

Биљке вичне математици

ПОМОЋУ сложеног процеса фотосинтезе, биљке користе сунчеву енергију да би стварале храну. Међутим, истраживања неких врста су показала да оне имају још једну чудесну способност. Наиме, могу да „прорачунају“ оптималну брзину којом троше храну у току ноћи.

Размислите о следећем: Током дана, биљке претварају угљен-диоксид из ваздуха и воду у скроб и шећере. Преко ноћи, многе врсте троше скроб који су произвеле у току дана и тако не умањују своју продуктивност и раст. Поред тога, троше га оптималном брзином — ни пребрзо, ни преспоро — тако да до јутра, када почињу производњу нових залиха, оне потроше око 95 посто постојећих.

Ова открића се темеље на експериментима вршеним на једној биљци из породице слачица (Arabidopsis thaliana). Научници су открили да ова биљка пажљиво „прорачунава“ најбољу брзину којом током ноћи троши хранљиве материје, и то без обзира да ли јутро стиже за 8, 12 или 16 сати. Очигледно она одређује оптималну брзину тако што расподељује своје залихе скроба узимајући у обзир колико је времена остало до јутра.

Како биљке процењују своје резерве скроба? Како мере време? Који механизам им омогућава тако прецизну рачуницу? Додатна истраживања би могла расветлити ову мистерију.

До каквог сте закључка дошли? Да ли је способност биљака да „рачунају“ настала еволуцијом или је дело Створитеља?