Пређи на садржај

Пређи на садржај

 С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ

Заблуде и чињенице о настанку света

Заблуде и чињенице о настанку света

МИЛИЈАРДЕ људи су чули шта Библија каже о настанку свемира или су можда читали о томе. Та прича, стара 3 500 година, почиње добро познатим речима: „У почетку створи Бог небо и земљу.“

Међутим, многи не знају да су верске вође хришћанства, укључујући и поборнике креационизма и фундаментализма, изокренули библијске чињенице, па су тако настала многа тумачења која одступају од оног што Библија каже о настанку света. Она су у супротности с научним доказима. Иако немају темеља у Библији, навела су неке да на библијски запис гледају као на измишљену причу.

Због тога се мало зна шта Библија заиста каже о стварању. То је жалосно, будући да се у њој налази веома логично и поуздано објашњење о почетку свемира. Штавише, оно је у складу с научним открићима. Можда ћете се изненадити када сазнате шта заправо Библија каже о настанку живота.

ТВОРАЦ БЕЗ ПОЧЕТКА И КРАЈА

Библијски извештај о стварању темељи се на чињеници да постоји Врховно Биће, то јест Свемоћни Бог, који је све створио. Ко је он и какве је природе? Оно што Библија каже о њему не слаже се са оним како га приказују данашње религије, нити се уклапа у разне популарне идеје о вишој сили. Он је Створитељ свега, али већина људи не зна скоро ништа о њему.

  • Бог је особа и има своју личност. Он није нека сила која се бесциљно креће свемиром. Он има ум, осећања и све ради са сврхом.

  • Бог има неограничену моћ и мудрост. То се огледа у сложености природе, посебно у живим бићима.

  • Бог је створио материју и зато се он не може састојати од физичких елемената које је створио. Он је нематеријалне, духовне природе.

  • Божје постојање није ограничено временом. Он је одувек постојао и заувек ће постојати. Дакле, њега нико није створио.

  • Он има лично име — Јехова — које се на хиљаде пута спомиње у Библији.

  • Он воли људе и жели им најбоље.

 КОЛИКО ЈЕ ДУГО БОГ СТВАРАО СВЕМИР?

У Библији стоји да је Бог створио „небо и земљу“. Међутим, из тога се не може видети колико је дуго стварање трајало ни како је Бог стварао. Шта се може рећи о увреженом мишљењу креациониста да је Бог створио свемир за дословних шест дана? Такво гледиште, које се не прихвата у научним круговима, темељи се на погрешном разумевању библијског извештаја о стварању. Погледајте шта заправо Библија каже.

Библија се не слаже са идејама фундаменталиста и креациониста, који тврде да су дани стварања трајали по 24 сата

  • Библија се не слаже са идејама фундаменталиста и креациониста, који тврде да су дани стварања трајали по 24 сата.

  • У Библији „дан“ означава различите периоде. Каткад су ти периоди неодређене дужине, као у случају записа о стварању из библијске књиге Постанак.

  • Сваки од шест „дана“ стварања могао је трајати хиљадама година.

  • Пре него што је почео први „дан“, свемир је већ постојао, а и наша планета.

  • Очигледно су шест „дана“ стварања обухватали дуг период, током ког је Јехова Бог припремао земљу за људе.

  • Оно што Библија каже о стварању не коси се с научним тврдњама о томе колико дуго постоји свемир.

ДА ЛИ ЈЕ БОГ КОРИСТИО ЕВОЛУЦИЈУ?

Многи који не верују у Библију прихватају теорију по којој су, путем недокучивих и случајних процеса, жива бића настала од беживотних материја. Наводно се у једном тренутку појавио организам налик бактерији који је имао моћ да се сам репродукује. Од њега су почеле постепено да се развијају све врсте које данас постоје. То значи да су и невероватно сложена људска бића еволуирала од бактерија.

Теорију еволуције прихватају и многи који тврде да је Библија Божја Реч. Они верују да је Бог створио прву искру живота, а онда једноставно надгледао, и можда усмеравао, процес еволуције. Међутим, такво гледиште нема потпору у Библији.

Библијски запис о стварању не сукобљава се с научним схватањима да су у оквиру једне врсте могуће варијације

  • Библија каже да је Јехова Бог створио све основне врсте биљног и животињског света, као и савршеног човека и жену, који су поседовали свест и могли да испољавају љубав, мудрост и правду.

  • Биљне и животињске врсте, које је Бог првобитно створио, очигледно су доживеле неке промене, те су тако у оквиру истих врста настајале варијације. У неким случајевима се ти животни облици прилично разликују међу собом.

  • Библијски запис о стварању не сукобљава се с научним схватањима да су у оквиру једне врсте могуће варијације.

 СВЕТ ПРИРОДЕ ОТКРИВА СТВОРИТЕЉА

Британски биолог Алфред Расел Волас из XIX века био је поборник Дарвинове теорије о природној селекцији. Па ипак, каже се да је чак и овај познати еволуциониста рекао: „Они који имају очи које виде и разум који размишља запажају да иза најсићушније ћелије, иза крвотока, целе наше планете и звезданог неба [...] стоји интелигентно и свесно управљање — једном речју, Ум.“

Скоро две хиљаде година пре ових речи, у Библији је већ стајало: „[Божја] невидљива својства, наиме његова вечна моћ и божанство, јасно се виде још од стварања света, будући да се разабиру по ономе што је створено“ (Римљанима 1:20). С времена на време, добро је да на трен застанемо и размислимо о чудесној сложености света око нас — почев од обичне влати траве, па до безброј небеских тела. Ако посматрамо свет природе, можемо назрети Створитељев лик.

’Али ако постоји Бог који нас воли‘, можда се питате, ’зашто допушта патњу? Да ли је напустио своја створења на земљи? Шта доноси будућност?‘ Библија открива истину о многим питањима, али се о тој истини мало зна, будући да је затрпана људским идејама и верским учењима. Издавачи овог часописа, Јеховини сведоци, радо ће вам помоћи да сазнате нешто више о Створитељу и човековој будућности.