Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ИНТЕРВЈУ | ХАНС КРИСТИЈАН КОТЛАР

Биотехнолог говори о својој вери

Биотехнолог говори о својој вери

Доктор наука Ханс Кристијан Котлар је 1978. године започео свој научни рад на норвешком Институту за радиологију, где се бавио изучавањем човековог имунолошког система, као и испитивањем узрока рака и његовим лечењем. У то време се такође занимао за порекло живота. Пробудите се! је разговарао с њим о његовом научном раду и његовој вери.

Због чега сте почели да се занимате за порекло и смисао живота?

Мој отац је био католик, а мајка протестанткиња. Њима религија није била много важна. Ја сам се као тинејџер питао у чему је смисао живота и читао сам књиге о будизму, хиндуизму и исламу. Чак сам се молио Богу да ми покаже шта је истина.

На пољу молекуларне биологије је 1970-их дошло до изванредних открића, и ја сам мислио да би она могла разјаснити како је живот настао. Био сам задивљен механизмима унутар живе ћелије и зато сам одлучио да студирам биотехнологију. Такође бих додао да је већина мојих професора говорила да је живот настао еволуцијом и ја сам им веровао.

Како сте се заинтересовали за Библију?

Два Јеховина сведока су дошла на наша врата. Иако су били љубазни, ја сам им грубо рекао да нисам заинтересован. Моја супруга је то чула и рекла: „То баш није било лепо, Хансе Кристијане! Увек те је занимао смисао живота.“ Била је у праву. Било ми је непријатно што сам се тако понео. Зато сам отрчао до тих Сведока. Поразговарали смо и рекао сам им да желим да испитам да ли је Библија у складу с науком.

Како су они реаговали?

Показали су ми шта Библија говори о извору енергије која је очигледна у свемиру. Прочитали су ми стих који каже: „Подигните очи и гледајте! Ко је све то створио? [...] Због његове огромне моћи [„обиља енергије којом све покреће“, фуснота] и велике силе не изостаје ниједно.“ * То ме је навело на размишљање. Деловало  ми је сасвим логично да за ред у свемиру не може бити заслужна нека безлична сила, већ Творац ненадмашне интелигенције.

Да ли се ваше гледиште о еволуцији променило?

С временом сам увидео да еволуционим теоријама недостају чврсти научни докази. Заправо, све су то биле приче смишљене да би се објаснило како су невероватни механизми у живим бићима, попут имунолошког система, настали без уплива интелигенције. Што више сам изучавао имунолошки систем, све више сам се уверавао у то колико је сложен и ефикасан. То ме је навело да закључим да је живот дело изузетног Творца.

Мој научни рад ме је навео да закључим да је живот дело изузетног Творца

Можете ли нам навести неки доказ у прилог томе?

Имунолошки систем је заправо задивљујући низ механизама који су осмишљени тако да нас одбране од разних страних тела, укључујући и бактерије и вирусе. Ти механизми се могу сврстати у два система, који се међусобно допуњују. Први у року од неколико сати организује напад на микробе. Другом је потребно неколико дана да реагује, али он циља и погађа те нападаче прецизно као стрела. Овај други систем такође има „добро памћење“, тако да када се поново појави исти нападач, чак и годинама касније, он ће бити брзо савладан. Све то делује тако добро да понекад нисмо ни свесни да смо били мета микроба и да је наша одбрана била ефикасна. Такође је невероватно како имунолошки систем препознаје разлику између уљеза и стотина врста ћелија од којих се састоји наше тело.

Реците нам шта се дешава када неки микроб уђе у наш организам?

Микроби улазе у наш организам преко дисајних путева, урогениталног тракта, оштећења на кожи или путем хране. Када имунолошки систем препозна уљезе, он покреће низ реакција у којима учествује на десетине протеина који имају јасно дефинисану улогу. Сваки елеменат у том низу активира наредни, чиме се појачава контранапад. Цео тај процес нас оставља без даха!

Да ли вам је ваше научно знање ојачало веру у Бога?

И те како! Ефикасност и сложеност нашег имунолошког система указује на мудрог Творца који нас воли. Поред тога, наука је ојачала моју веру у Библију. На пример, у Пословицама 17:22 каже се да „весело срце делује добро као лек“. Истраживања су показала да душевно стање утиче на имунолошки систем. На пример, стрес може ослабити његову реакцију.

Многи које познајете не верују у Бога. Зашто је то тако?

Разлози су различити. Неки људи, попут мене некада, једноставно прихватају оно чему су поучени. Можда претпостављају да иза еволуције стоје научни докази. Други се уопште не питају одакле потиче живот. То је штета. Мислим да би требало дубље да размишљају.

Зашто сте постали Јеховин сведок?

Привукла ме је њихова срдачност и вера у Створитељево обећање о бољој будућности. * Та вера се темељи на истраживању и логичном резоновању, а не на причама и нагађањима. *