Пређи на садржај

Пређи на садржај

Шта треба знати о епилепсији

Шта треба знати о епилепсији

ОСОБА у вашој близини пада на под, без свести. Тело јој је у грчу, а мишићи главе и удови почињу да се коче. Уколико знате да болује од епилепсије, можете нешто учинити за њу док не стигне помоћ. Погледајмо неке основне чињенице о овој болести коју често прате предрасуде.

Шта је епилепсија? У питању је неуролошки поремећај услед ког долази до епилептичних напада. Напад обично траје мање од пет минута. Оно што је описано на почетку чланка типично је за велики напад (grand mal).

Због чега долази до напада? Медицински стручњаци сматрају да га изазива неправилно избијање електричних импулса у мозгу. Међутим, није јасно зашто се то дешава.

Како треба да реагујем кад видим да неко има велики напад? „Пустите нека напад прође и немојте пацијенту покушавати да помогнете, осим што ћете проверити да није физички угрожен и да може дисати“, наводи се у енциклопедији која говори о неуролошким поремећајима, The Encyclopedia of the Brain and Brain Disorders. С друге стране, наводи се у истој књизи, „одмах треба позвати хитну помоћ уколико напад траје дуже од пет минута, уколико после првог одмах следи други напад или ако особа не долази свести неколико минута после напада“.

Шта могу учинити за особу која има напад? Ставите јој нешто меко испод главе и уклоните оштре предмете у близини њеног лица. Када напад прође, окрените је на бок, као што је приказано на пропратним сликама.

Шта треба да урадим када се особа освести? Прво јој реците да је све у реду. Затим јој помозите да устане и одведите је негде где може да се одмори. Већина је након напада збуњена и поспана; други се брзо опораве и нормално настављају са оним што су радили пре напада.

Да ли сви епилептични напади обавезно укључују и грчење? Не. Неке особе доживљавају кратке поремећаје стања свести, а да не падну у несвест. Тада су у питању мали напади (petit mal), који обично кратко трају, без неких очигледних последица. Понекад они трају и дуже, по неколико минута. У тим случајевима,  особе бесциљно ходају по соби, чупају одећу на себи или се на неки други начин чудно понашају. Након напада могу се осећати ошамућено.

Како се осећају они који пате од епилепсије? Разумљиво је што многи од њих живе у страху када и где ће се појавити следећи напад. Да не би дошли у непријатну ситуацију, можда избегавају друштво.

Како могу пружити подршку неком ко болује од епилепсије? Охрабрите га и реците му да не гуши осећања. Имајте саосећајно ухо. Питајте га шта би волео да учините у случају епилептичног напада. Будући да многи који имају епилепсију нису возачи, можда им можете понудити превоз или обавити неке послове за њих.

Могу ли се напади проредити или чак спречити? Појави напада доприносе неки чиниоци, као што су стрес и недовољно сна. Зато стручњаци подстичу оне који пате од епилепсије да се довољно одмарају и да редовно вежбају како би умањили стрес. У неким случајевима се и лековима веома ефикасно спречавају напади.